Saopštenje predsednika opštine Petrovac na Mlavi (03.04.2020. godine)

Na konferenciji za medije predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić saopštio je da je sednici Štaba za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi 03. aprila 2020. donete su sledeće naredbe i zaključci:

  • Naredba poverenicima i zamenicima poverenika Štaba za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi, da se uključe i prate stanje i realizaciju naloženih mera i zadataka nadležnih republičkih i organa lokalne samouprave, kao i štaba za vanredne situacije; da sarađuju sa navedenim organima i institucijama i snagama sistema zaštite i spasavanja i o uočenim nepravilnostima, nepoštovanjima mera obaveste nadležne organe. Takođe su u obavezi da se sarađuju sa građanima da pomažu licima kojima je potrebna pomoć i ograničeno kretanje, da dostavljaju podatke o pomenutim licima nadležnim službama i organima.
  • Naredba o vršenju dezinfekcije na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi za vreme trajanja vanrednog stanja, naređuje se KJP „IZVOR“ – Petrovac na Mlavi da vrši dezinfekciju svih javnih objekata, Bolnice, Doma zdravlja, stambenih zgrada sa više stambenih jedinica, kao i javnih površina, trgova i ulica i ustanova socijalne zaštite za negu starih lica na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi za vreme trajanja vanrednog stanja.
  • Zaključak o izmeni i dopuni Zaključka o postavljanju poverenika i zamenika poverenika Štaba za vanredne situacije – https://www.petrovacnamlavi.rs/zakljucak-o-izmeni-i-dopuni-zakljucka-o-postavljanju-poverenika-i-zamenika-poverenika-staba-za-vanredne-situacije/
  • Zaključak o dozvoli kretanja članovima Štaba za vanredne situacije, poverenicima i zamenicima poverenika
  • Zaključak o dozvoli kretanja licima koja brinu o starim licima na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi za vreme vanrednog stanja
  • Zaključak o ograničenom radnom vremenu trgovinskih, zanatskih i uslužnih objekata. Pravna lica i preduzetnici iz oblasti trgovinske, zanatske i uslužne delatnosti, za vreme trajanja vanrednog stanja samostalno utvrđuju radno vreme svojih objekata u propisanom vremenskom intervalu od ponedeljka do petka od 07-15 časova, subotom od 07-12 časova, subotom za građane starije od 65 godina maloprodajni trgovinski objekti od 04-07 časova. Privredni subjekti odnosno preduzetnici iz stava 1 ovog zaključka dužni su da izmenjeni raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na glavnom ulazu ili na drugom vidnom mestu objekta.

“Ono što je veoma važno za građane opštine Petrovac na Mlavi, jeste da znaju da smo danas dobili informaciju da je naš Dom zdravlja postupio u svemu u skladu sa potrebama i naredbama Ministarstva zdravlja, da imamo posebne prostorije na način kako je to predvidelo Ministarstvo zdravlja za eventualne preglede pacijenata na korona virus sa lakšim tegobama. Opština Petrovac na Mlavi je na ovaj ili onaj način pomogla i Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Petrovcu na Mlavi kada su u pitanju nabavke maski, rukavica i ostalog potrebnog materijala. Konkretno poslednje što smo učinili je da smo od firme „Jumko“ kupili 1000 maski i 100 radnih odela za medicinsko osoblje. To je početak i pratićemo kako se situacija razvija i u skladu sa svojim mogućnostima pokušati da se nosimo sa ovom situacijom koja naravno nije laka.

Takođe želim da obavestim građane opštine Petrovac na Mlavi je da naš kol centar u skladu sa promenama radnog vremena trgovinskih radnji, subotom radi od 08:00 do 11:00 časova. Svih ostalih radnih dana ostaje isto, odnosno do 13:00 časova.

Naša je dužnost da se, u ovoj situaciji kakva nas je zadesila, brinemo o svojoj opštini koliko god je to u našoj mogućnosti, a brinemo se i više nego što je u našim mogućnostima, pa smo shvatili da zatvaranjem pijace naši poljoprivredni proizvođači, koji se bave povrtarstvom, se nalaze u velikom problemu i inicirali smo sastanke sa Regionalnom Razvojnom Agencijom (RRA) „Braničevo-Podunavlje“. U skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede podržali ideju da ohrabrimo i animiramo poljoprivredne proizvođače iz naše opštine, kojima je zbog zatvaranja pijaca onemogućen plasman svojih proizvoda. Ideja je da se kroz inicijativu „Lokalni pazar“ formira internet portal na regionalnom nivou, na kojima bi proizvođači besplatno oglašavali svoje proizvode, a zainteresovani građani mogli da dobiju informaciju kod koga u svojoj zajednici mogu da kupe neki konkretan proizvod. Narednih dana službenici odeljenja za poljoprivredu prikupljaće podatke od svih poljoprivrednih proivođača koji su zainteresovani da svoje poizvode ponude i putem interneta, te koristim ovu priliku da pozovem naše poljoprivredne proizvođače, pre svega povrtare, voćare i proizvođače sira, koji su najviše pogođeni restriktivnim merama, da se aktivno uključe i iskoriste ovu mogućnost za plasman svojih proizvoda.

Ovu priliku koristim da još jednom pozovem sve građane opštine Petrovac na Mlavi da se pridržavaju propisanih mera. Vidite na primer Ćuprija, koja ima i bolnicu u dom zdravlja i sličan broj stanovika nama, nedaleko je od nas i u velikom problemu. Radi javnosti želim da potvrdim da u ovom trenutku u opštini Petrovac na Mlavi NEMA nijedne osobe kod koje je potvrđen korona virus. Sve ostalo su dezinformacije i to nije dobro. Danas smo imali ozbiljan sastanak sa direktorima Opšte bolnice i Doma zdravlja i cilj je opštine Petrovac na Mlavi i Štaba da pomogne sve što može. Isto tako se traži poštovanje pravila i propisa u toku vanrednog stanja. Da izdržimo još ovih desetak dana, to je prelomno.

Zahvaljujem se svim građanima opštine Petrovac na Mlavi na poštovanju mera. Velika većina građana, da kažemo 96-97 posto građana opštine Petrovac na Mlavi poštuje predviđene mere, i izolaciju i samoizolaciju i policijski čas kao i sve drugo. Određene probleme imamo i sa njima se suočavamo, pokušavamo da ih lečimo na vreme da idemo i ispred vremena.

Još jednom želim da se zahvalim volonterima, da se zahvalim medicinskom osoblju, doktorima medicinskim sestrama i svima koji čine zdravstveni sistem. da se zahvalim i policiji koja dobro radi svoj posao, kompletnom građanstvu na poštovanju mera, svim dobrim ljudima koji su u ovim teškim trenucima pokazali i solidarnost i humanost i odgovornost.

I na kraju sve da Vas zamolim da i u narednom periodu ispoštujemo ove mere, da nam bude čista savest i da znamo da smo svi uradili što je do nas, da bi naša opština, naša zajednica prošla što bolje.“