Fotocredit: ASSF
Vesti

Devet članova ASSF predstaviće se na Evropskoj smotri srpkog folklora dijaspore u Novom Sadu

KSD Bambi (Beč),KUD Jedinstvo (Beč), SKC Stevan Mokranjac (Beč), Mladost (Leobersdorf), KUD Jovan Jovanović Zmaj (Sollenau), KUD Jovan Jovanović Zmaj (Feldkirch), KSZS (Salzburg), KUD Opanak (Salzburg) i Udruženi ansambli „Zavičaj – Nikola Tesla” (Klagenfurt i Villach) nastupiće u takmičarskom i revijalnom delu Smotre pred mnogobrojnom publikom iz Srbije i čitave Evrope. Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora, Aleksandar Stanković, kaže da brojnost ansambala ASSF na ovoj manifestaciji govori o  aktivnom radu društava i Saveza.

„Činjenica da čak devet ansambala iz Austrijskog saveza srpskog folklora učestvuje na predstojećoj Smotri u Novom Sadu pokazaje  koliko su aktivna društva u Austriji na polju očuvanja srpskog jezika, tradicije i kulture, posebno među četvrtom i petom generacijom Srpkinja i Srba, od kojih će mnogi nastupiti u Novom Sadu”, ističe Aleksandar Stanković.

“Predstojeća Smotra, pored revijalnog, ima i takmičarski deo. Ovog vikenda neće biti važno ko je prvi, drugi ili treći, već će najvažnije biti da društva iz cele Evrope predstave svoj rad u predhodnom periodu, da mladi ostvare nova poznanstva i da nastave da se druže. Ta druženja i upoznavanja su jedan od glavnih razloga zbog kojih svi oni željnu iščekuju ovu Smotru”, naglašava Stanković.

Predsednik ASSF pozvao je sve sunarodnike da dođu tokom vikenda u Spens i da uživaju u spletovima i igri svih ansambala učesnika Smotre. On se ujedno zahvalio Asocijaciji srpskog folklora dijaspore koja je organizator ovogodišnje Evropske smotre srpkog folklora dijaspore u Novom Sadu.

Austrijski savez srpskog folklora osnovan je 2020. godine i okuplja 26 srpskih udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija ASSF je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.