Vesti

Filmski festival „Slobodna zona“u Petrovcu na Mlavi

U ponedeljak, 12. juna i u Petrovcu na Mlavi počinje filmski festival „Slobodna zona“. Udruženje građana “Fabrika“ poziva sugrađane na 17. Turneju filmskog festivala “Slobodna zona” koja će biti organizovana od 12. do 15. juna u Narodnoj biblioteci “Đura Jakšić”.

Ovaj jedinstveni filmski festival se održava u više od 50 gradova u Srbiji. Na repertoaru 17. turneje nalazi se pet igranih i dva dokumentarna filma, petrovačka publika će imati priliku da pogleda sledeće:

  • Trougao tuge u režiji Rubena Estlunda (pobednik Kanskog festivala i osvajač četiri evropska Oskara)
  • Prekovremeni rad, Erika Gravela (Džuli zatičemo u luksuznom hotelu u Parizu, gde kao glavna sobarica užurbano sređuje apartmane u kojima noć košta verovatno više nego što ona zarađuje, drama nabijena tempom, kako obezbediti sebi nešto ako konstatno moramo da ostajemo u zoni komfora da bismo uspeli da preživimo?)
  • Časna sestra fudbalski trener, Roberta Buesa (inspiracija za film je bila nesvakidašnja kaluđerica Marina koja je odlučila da sastavi fudbalski tim i lično trenira dečake bez roditeljskog staranja, od kojih će jedan kasnije zaigrati i za Real Madrid)
  • Pisanje vatrom, Sušmita Goša i Rintu Tomas (dokumentarac prati živote i karijere indijskih novinarki iz kaste nedodirljivih u jedinoj potpuno ženskoj redakciji u zemlji).

Sve projekcije počinju u 19 časova, ulaz je besplatan. Turneju Slobodne zone je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.