foto: ASSF
Dijaspora Vesti

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) najuspešniji folklorni savez u Evropi

Dosadašnja foklorna sezona je najuspešnija od osnivanja Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF). Mnogobrojni članovi, odnosno društava, ostvarili su zavidne plasmane na svim takmičenjima koja su održana.

Tome posebno doprinosi činjenica, da su klubovi članice ostvarili najbolje rezultate i prikazali visoki kalitet u očuvanju srpkog jezika, tradicije i kulture na svim smotrama koje su održane u Austriji i Srbiji – Evropska smotra dečijeg folklora, Austrijska smotra srpkog folklora i Evropska smotra srpskog folklora dijaspore. Osim toga, osvojene su mnogobrojne zlatne, srebrne i bronzane plakete u različitim kategorijama, što zajedno Austrijski savez srpskog folklora čini najuspešnijom organizacijom u Evropi.

“Ponosni smo na sve našu decu i omladinu i njihove uspehe. Svi ti uspesi su dokaz da u Savezu postoji jedna harmonična atmosfera i dobra komunikacija, da se trudimo da budemo što bolji i da što bolje predstavimo našu organizaciju. Iako je vreme odmora, mi vredno radimo i već se pripremamo za Austrijsku smotru dečijeg folklora koja će se održati 18. novombra. Imali smo vrlo uspešnu Austrijsku smotru srpskog folklora za izvođačke ansamble, pripremamo i radimo na tome da i sa ovom drugom manifestacijom postanemo prepoznatljivi kako u srpskoj, tako i u austrijskoj javnosti, i da bogatstvo srpske tradicije i kulture predstavimo na najbolji mogući način”,  kaže Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora.

“S obzirom da je naša misija očuvanje i negovanje srpske tradicije, kulture i jezika, iskoristićemo savremene trendove upravo za dalje negovanje tih vrednosti koje se vekovima čuvaju u našem narodu i time napraviti novi veliki korak napred u radu Saveza. Ono što je posebno važno, nastavićemo da se zalažemo, i u saradnji sa institucijama Republike Srbije i Austrije, obrazujemo novu generaciju umetničkih rukovodilaca i na taj način obezdimo opstanak i razvoj naših kulturno-umetničkih društava, a sa druge strane da se izborimo za status postojećih umetničkih rukovodilaca”, najavljuje Stanković.

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 26 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno- umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.