Dijaspora Vesti

Duhovna radost u Braunau na In-u

Blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko – primorskog g. Joanikija i nastojatelja Ostroške obitelji visokoprepodobnog arhimandrita Sergeja, 08. septembra hram Sv. Apostola i Evangeliste Marka u Braunau na Inu dobio je osvećeni Epitrahilj koji je bio na samim moštima Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Pored Epitrahilja Sv. Vasilija Ostroškog, ova najmlađa parohija u Austriji dobila je i česticu moštiju Sv. Ane – Anastasije, majke Sv. Vasilija Ostroškoga. Kao izaslanik nastojatelja Ostroške obitelji, jeromonah Roman Vilaret predao je osvećeni Epitrahilj Sv. Vasilija Ostroškog i česticu moštija Sv. Ane – Anastasije prečasnome jereju Andreju Živkoviću, nastojatelju hrama Sv. apostola i evangeliste Marka.

U pristustvu velikog broja vernog naroda, molitveni skup je predvodio Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko – švajcarski g. Andrej uz sasluženje jeromonaha Romana Vilareta, sabrata Ostroske obitelji, protojereja-stavrofora Petra Pantića iz Beča, protojereja Romana Fišera iz Beča, protojereja Nikole Skopljaka iz Velsa, jereja Mihaila Gavrilovića iz Kufštajna i o. Andreja Živkovića. Ovaj veliki blagoslov Ostroške obitelji je dar vernome narodu ove parohije, a i samoj Eparhiji austrijsko – švajcarskoj.

Svojim anđeoskim pevanjem pevnica pri hramu Sv. Apostola Marka i pevnica pri hramu Rođenja Presvete Bogorodice iz Beča doprinela je lepoti ovoga divnog Sabranja. Verni narod ovog dela Republike Austrije okupljen oko svoga duhovnog oca Episkopa Andreja jednodušno je prinosio molitve ovom velikom ugodniku Božijem Sv. Vasiliju Ostroškom, blagodareći mu na blagoslovu koji je poslao.

A u subotu, trinaeste nedelje po Duhovima, 09. septembra 2023. godine, na praznik Prepodobnog Pimena Velikog, dvodnevno molitveno sabranje povodom dobijanja Sveštenog epitrahilja Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca i dela moštiju Sv. Ane – Anastasije, majke Svetog Vasilija, upotpunjeno je svetom arhijerejskom Liturgijom. Nakon srdačnog dočeka episkopa Andreja ispred hrama Sv. apostola i evangeliste Marka, Njegovo Preosveštenstvo načalstvovao je svetim Sabranjem uz sasluženje: jeromonaha Romana, sabrata manastira Ostroga, protojereja – stavrofora Petra Pantića, starešine hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Beču, protojereja Romana Fišera iz Beča, jereja Dalibora Petrića iz Sankt Peltena, jereja Andreja Živkovića, domaćina ovog molitvenog Sabranja i đakona Đorđa Mićića iz Linca.

Lepoti bogosluženja doprinelo je antifono pojanje dveju pevnica. Za desnom pevnicom odgovarao je dečiji hor iz Braunaua, koji su predvodile popadija Vasilija Živković i njene sestre Jovana i Jelena Pantić. Levu pevnicu predvodio je Radisav Pantić, student Teologije iz Beča uz pomoć braće Branka i Saše Bodirogića iz Salzburga i Pavla Stanića studenta Teologije iz Inzbruka. Posebnu radost izazvao je veliki broj vernika koji su došli čak iz Beča, ali i drugih krajeva Austrije i Nemačke kako bi uzeli molitveno učešće u ovom nesvikadašnjem događaju za dijasporu. Sa blagoslovom episkopa Andreja besedio je jeromonah Roman, poučavajući verni narod o značaju svete Liturgije kako za vasceli Pravoslavni rod, tako i u svakodnevnom životu pravoslavnog Hrišćanina.

Na kraju Sabranja Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko – švajcarski g. Andrej, a sve na predlog oca Andreja Živkovića, uručio je Crkvenom odboru i Kolu srpskih sestara pri hramu Sv. apostola i evangeliste Marka gramate, zahvalivši im se na taj način za njihov nesebičan i požrtvovan rad i pomoć majki Crkvi. Zajedno sa svojim parohijskim sveštenikom, verni narod ove parohije ulaže veliki trud u napredak svoje parohije, o čemu svedoči i veliki blagoslov kojeg su udostojeni, dobivši epitrahilj Sv. Vasilija Ostroškog i mošti njegove Sv. majke Ane – Anastasije.

Nakon obraćanja Episkopa, otac Andrej je, ispunjen velikom radošću povodom ovog velikog događaja u parohiji, uputio reči blagodarnosti Bogu, Svetom Vasiliju i njegovoj Svetoj majki. Još jednom je izrazio svoju zahvalnost igumanu ostroškom ocu Sergiju, čija je inicijativa bila da Crkvena opština Braunau dobije ove Svetinje, ali i Mitropolitu crnogorsko – primorskom g. Joanikiju i Episkopu Andreju, bez čijih blagoslova i podrške ovo ne bi bilo moguće. Verni narod, duhovno okrepljen prilazio je da primi naforu, celiva Svetinje i primi blagoslov samoga Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca i njegove majke Sv. Ane – Anastasije.

U novoobnovljenim crkvenim prostorijama upriličen je ručak za sabrani narod među kojima su se našli i Konzul Republike Srbije g. Vera Vukićević u pratnji šefa Konzularnog odeljenja Republike Srbije u Salzburgu g. Dejana Udovičića i rimokatolički sveštenik Filip Fašinger. Tokom svečanog ručka Dečiji hor pri hramu je ulepšao isti svojim pojanjem duhovnih i izvornih pesama, nakon čega je usledilo i pojanje prazničnih stihira po zapisima sveštenika Nenada Baračkog od strane vladike i sveštenstva. Slaveći pesmama Gospoda Boga, koji je divan u svetima svojim i čini čudesa, zaključeno je dvodnevno molitveno sabranje u Braunau na Inu.