Vesti

Evropske zelene politike u oblasti kulturnog nasleđa

U Narodnoj biblioteci Đura Jakšić danas je održana promocija publikacije „Evropske zelene politike u oblasti kulturnog nasleđa“.

Na promociji i panel diskusiji govorili su Vesna Marjanović, generalna sekretarka Evropa Nostra Srbija, Vera Pavlović – Lončarski, istoričarka umetnosti (Društvo konzervatora Srbije), Dejan Radovanović iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva i iz Turističke organizacije opštine Petrovac na Mlavi Vedrana Lazarević.

Publikacija Evropske zelene politike u oblasti kulturnog nasleđa je elektronski zbornik najvažnijih evropskih dokumenata, koji su prvi put prevedeni na srpski jezik, od kojih je većinu samostalno, ili u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke, Međunarodnim savetom za spomenike i lokalitete (ICOMOS) i uz finansijsku podršku Evropske unije, izdala panevropska mreža Evropa Nostre. Cilj ove inicijative je očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa u vremenu vanrednih klimatskih promena i novih tehnologija. Namenjena je građanima, donosiocima odluka na svim nivoima, delatnicima u institucijama zaštite nepokretnih kulturnih dobara, urbanističkog planiranja i organizacijama civilnog društva.

Promociji su prisustvovali predstavnici Opštine Petrovac na Mlavi, predsednica SO Hristina Đorđević i sekretarka SO Tanja Cvetković Blagojević, ustanova kulture iz opštine, kao i meštani sela Bistrica čije su vodenice prošle godine uvrštene među 7 najugroženijih nasleđa u Evropi. Pored Petrovca na Mlavi publikacija je predstavljena i u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Publikacija Evropske zelene politike u oblasti kulturnog nasleđa nastala je u okviru projekta „Evropske zelene politike u oblasti kulturnog nasleđa“ koji se sufinansira iz budžeta Ministarstva kulture Republike Srbije.