Vesti

Plazma Sportske igre mladih organizuju tokom aprila i maja Banca Intesa Turnire u šahu „Šah je igra za ceo život“

Šah klub „Sloga“ Petrovac na Mlavi u saradnji sa Plazma Sportskim igrama mladih organizuje u Banji Ždrelo, u petak 19. aprila sa početkom u 12.00 č, Kvalifikacioni Banca Intesa turnir u šahu. Na turniru će učestvovati mladi šahisti sa teritorije opštine Petrovac na Mlavi.

Plazma Sportske igre mladih, i ove godine, organizuju šahovsko takmičenje, ukupno trideset i pet Banca Intesa Turnira u šahu, za Kategorije: devojčice 2009. i mladje i devojčice 2013. i mladje, dečaci 2009. i mladji i dečaci 2013. i mladji.

Takmičenja su otvorenog tipa i na kvalifikacionim turnirima mogu da učestvuju deca iz bilo kog grada. Broj učesnika i njihovih učešća nije ograničen,tako da mladi SIM šahisti mogu da igraju i više kvalifikacionih turnira, sve dok se ne plasiraju dalje.

Kvalifikaciona takmičenja igraju se po bergerovom ili švajcarskom sistemu (u zavisnosti od broj prijavljenih) u pet do sedam kola uz kompjutersko parovanje. Igra se po FIDE pravilima šaha za ubrzani šah i tempo igre je 10 minuta + 5 sekundi ili 15 minuta po igraču.

Šah ima dugu tradiciju igranja u opštini Petrovac na Mlavi. Šah Klub „Sloga“osnovan je davne 1931 godine.Ono na ćemu vredno rade šahisti iz ŠK „Sloga “je omasovljenje i popularizacija igre medju mladima. Interesovanje za šah kod dečaka je mnogo veće nego kod devojčica .Imajući u vidu ovu činjenicu, da su devojčice svega 10% zastupljenje na šahovskim takmičenjima, želja im je da što više u svojoj opštini afirmišu šah medju njima, što je ujedno i u skladu sa vrednostima koje baštine Plazma SIM, a to su jednakost i ravnopravnost po svakom osnovu.

Regionalna takmičenja Banca Intesa Turnira u šahu biće u prva dva vikenda juna meseca i to u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Sportske igre mladih su kroz 27 godina delovanja obogatile živote mnogih generacija, a od osnivanja 1996. godine na Igrama je učestvovalo više od 2,7 miliona dece i mladih. Iako se radi o amaterskim takmičenjima za decu i mlade (od 6 do 18 godina), organizovana su na profesionalnom nivou u 10 sportskih disciplina (fudbal, košarka, odbojka, odbojka na pesku, kros, trka na 60 metara, tenis, rukomet, šah i stoni tenis).

SIM podržavaju brojne svetske institucije, od kojih izdvajamo: MOК, UEFA, FIDE, FIBA i Evropska komisija.