Vesti

Promocija inkluzivnog obrazovanja u okviru projekta Učimo svi zajedno

U opštini Petrovac na Mlavi, u prostorijama OŠ ,,Žarko Zrenjanin“ u Velikom Laolu 25. aprila se održava događaj posvećen promociji inkluzivnog obrazovanja u okviru projekta Učimo svi zajedno koji sprovode Ministarstvo prosvete i UNICEF, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Kako je jedan od ciljeva projekta i podizanje svesti javnosti o važnosti i pozitivnom uticaju inkluzivnog obrazovanja na društvo u celini, škole koje se nalaze na teritorijama 20 jedinica lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu će tokom 2024. godine održati promotivne događaje namenjene lokalnim zajednicama i široj javnosti.

Prvi ciklus promotivnih događaja održava se tokom aprila i maja 2024. godine. Promotivni događaj koji se održava 25.04.2024. okupiće predstavnike lokalne samouprave, direktore, nastavnike, roditelje i učenike svih škola iz lokalne zajednice koje su uključene u projekat, predstavnike mreže/radnog tela za inkluzivno obrazovanje i predstavnike drugih lokalnih institucija i organizacija, uključujući lokalne organizacije civilnog društva.

Okosnica ovog promotivnog događaja je zajedničko oslikavanje slova u rečenici „Učimo svi zajedno“, u kom učestvuju učenici, nastavnici i predstavnici lokalne zajednice. Zajedničkim oslikavanjem slova, stavljamo u fokus da deca uče od odraslih, da odrasli uče od dece, da deca uče sa decom i da svi učimo zajedno u cilju ravnopravnog, kvalitetnog, inkluzivnog i demokratskog društva. Inkluzivno obrazovanje je kvalitetno obrazovanje koje uvažava različitost, sposobnosti i potencijale svakog deteta, istovremeno pružajući dodatnu podršku učenju svakom detetu kojem je to potrebno.

Ministarstvo prosvete, Evropska unija i UNICEF su 2021. godine udružili snage da poboljšaju dostupnost i kvalitet preduniverzitetskog obrazovanja za svako dete, posebno za decu nepovoljnog socio-ekonomskog statusa. Projekat polazi od strateškog opredeljenja Republike Srbije da je inkluzivno obrazovanje osnovno pravo svakog deteta i polazna tačka za razvoj pravednog, otvorenog, i demokratskog društva.

Projekat Učimo svi zajedno, vredan 5 miliona evra bespovratne pomoći, koji finansiraju Evropska unija i UNICEF, ima nekoliko ciljeva:

• Dalje unapređenje sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama EU u oblasti inkluzivnog obrazovanja;

• Unapređivanje sveukupnog kvaliteta obrazovanja, što podrazumeva i znanja i veštine nastavnika da odgovore potrebama svakog deteta u odeljenju;

• Unapređivanje saradnje različitih aktera na nacionalnom i lokalnom nivou na daljem razvoju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za svako dete.

U projekat je direktno uključeno 20 jedinica lokalnih samouprava, a projektom je obuhvaćeno oko 10 odsto škola u Srbiji i oko 5.000 stručnjaka iz obrazovanja i drugih oblasti.