Vesti

“Promocija olimpijskih vrednosti – poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost”.

️Učenici Osnovne škole “Đura Jakšić” iz Oreškovice su danas sa svojim nastavnicima proveli dan u Bistrici u oviru realizacije projekta “Promocija olimpijskih vrednosti – poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost”.

Učenici su danas najpre posetili Spomen sobu prvog srpskog olimpijca Dragutina Tomaševića, gde im je Tomaševićev unuk Radiša Rajković predstavio postavku sačuvanih predmeta, odličja i dokumenata prvog srpskog olimpijca. Potom je za učenike održana sportska radionica – trka u centru sela.

Boravak u Bistrici bio je odlična prilika da deca vide kako radi jedna vodenica, kako se na njoj melje brašno, šta im je u Ružanskoj vodenici demonstirao Zoran Nikolić Čop. Boravak je završen druženjem u Crkvi Cara Konstantina i carice Jelene, sportskim aktivnostima, obilaskom vodopada i posluženjem.

Projekat “Promocija olimpijskih vrednosti – poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost” je podržan od strane Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na kome je škola iz Oreškovice, među 64 škole iz Srbije, podržana kao najmanja škola i na radost dece i zaposlenih sprovodi niz aktivnosti vezanih za promociju olimpijzma, sporta i zajedništva. Za 10. maj u ovoj školi zakazan je Olimpijski dan, sportska takmičenja za učenike.

Programi olimpijskog obrazovanja promovišu olimpijske vrednosti sa ciljem da ih učesnici prihvate i primenjuju u svom svakodnevnom životu. Jedan od ciljeva programa jeste i da što veći broj mališana u našoj zemlji na neposredan način, kroz druženje i igru, oseti duh olimpizma i nauči nešto više o istoriji olimpijskog pokreta i Olimpijskih igara.

Poseban akcenat se stavlja na širenje i negovanje olimpijske ideje, načela i filozofije, poštovanje fer-pleja i pravila, nenasilje u sportu, saznanja o potrebi ravnopravnosti, solidarnosti, toleranciji, razumevanju i međusobnom poštovanju u sportu bez obzira na rasu, veru, pol i naciju, zaštitu životne sredine.