Vesti

Izložba „Dah nove ere“ Milice Trnavac otvorena u Galeriji “Krug”

U Galeriji “Krug” u Petrovcu na Mlavi svečano je otvorena izložba slika „Dah nove ere“ beogradske umetnice Milice Trnavac. Izložba predstavlja spoj umetnosti, sećanja i evolucije, vodeći nas na putovanje kroz vreme, od Beograda do Njujorka.

Milica Trnavac, rođena 1973. godine u Beogradu, nosi u sebi nasleđe umetnosti i kreativnosti. Inspirisan mirisom terpentina i četkica, njen put vodio je kroz slikarstvo, fotografiju i filmsku režiju. Odrastajući kao ćerka čuvenog slikara Radovana Trnavca Miće, umetnost je bila neizbežan deo njenog života. U mladosti, sa samo 16 godina, dobija stipendiju za School of Visual Arts u Njujorku, gde je odabrala smer filmske režije, spajajući slikarstvo, fotografiju i film u jedinstvenu formu izražavanja. Nakon završetka studija, vratila se u Beograd i ostvarila zapaženu karijeru kao rediteljka na RTS-u, režirajući emisije koje su obeležile jedno vreme.

U eri savremenih sredstava komunikacije, kada sve može da bude online, ipak, ovakve izložbe i susreti sa publikom u galerijama su nezamenljivi:

„Da vidite ljude kako reaguju na vašu slike uživo i podeliti tu emociju sa ljudima to nema cenu. Slike kad se snime ili kad se fotografišu one nemaju tu dušu, naročito ulje na platnu. Ja svaku svoju sliku mnogo mnogo više volim kada se vidi potez četke, to vam govori emociju, vidi se nekako tekstura slike, dok na fotografiji ili na videu to ne može. Mnogo sam srećna što sam ovde u galeriji Krug, koja je jedna veoma lepa galerija, za koju znam od ranije“ rekla je u obraćanju umetnica.


Milica Trnavac nije samo slikarka već i poslovni vizionar. Kao mnogi slikari pre nje: Andy Warhol, Norman Rockwell, Salvador Dali, Magritte, ona je svoju strast podelila između slikarstva i marketinga. Trenutno kao CMO (direktor marketinga) u slovenačkom 916 Hub-u, ona spaja svoje strasti, njen rad uključuje snažne boje i životne momente, često preplićući želje i sećanja, stvarajući slike koje odražavaju složenost ženskog iskustva.

O stvaralaštvu Milice Trnavac je govorio i izložbu otvorio Miroljub Filipović Filimir, istaknuti likovni umetnik koji je u aprilu izlagao u petrovačkoj galeriji.

Svečanost otvaranja izložbe pesmom su ulepšali Jana i Lazar Mičić.