Vesti

U Petrovcu na Mlavi obeležen Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se svake godine 14. juna kao vid podrške davaocima i promocije dobrovoljnog davalaštva krvi. Crveni krst Petrovac na Mlavi je zajedno sa Institutom za transfuziju krvi srbije 19. juna nagradio dobrovoljne davaoce krvi koji su 10, 20, 35, 50 i 75 puta dali krv, a ovom prilikom su uručene i Plakete Široko srce.

Za 10 davanja krvi Plaketu su dobili: Vladimir Bošković, Zoran Milanović, Ivana Novaković, Radovan Milenković, Marijana Lukić, Nikola Dragomirović, Jasmina Đorđević iz Petrovca na Mlavi, Milenko Lakić i Lalica Budimirović. Za 20 davanja krvi nagrađeni su: Draganče Radojković iz Leskovca, Zlatibor Pavlović iz Milanovca, Ljubiša Stepanović, Marina Bogdanović, Željko Miladinović iz Vezičeva, Srećko Peruničić, Miloš Stanković iz Kamenova, Ljubiša Stepanović iz Velikog Laola, Bratislav Pajkić iz Bliznaka, Ilija Nikolić iz Bošnjaka, Lepomir Kokić iz Siga, Saša Milovanović iz Petrovca, Radiša Andrejić iz Bistrice, Slobodan Nikolić iz Milanovca, Nebojša Jovanović iz Petrovca, Dragan Petrović i Emil Prežić Petrovac. Davaoci koji su 35 puta dali krv i ovom prilikom su nagrađeni: Željko Šop iz Petrovca, Saša Jovanović, Darko Radosavljević iz Ribara, Dejan Nikolić, Zaviša Mladenović, Vojkan Velizar iz Kladurova, Dragiša Trailović iz Busura, Boriša Novičić, za 50 davanja krvi nagrađeni su Stević D. Veroljub iz Bliznaka, Nejkić Branko iz Krupaje, Pitić Miroslav iz Krepoljina, Stević Veroljub iz Bliznaka i Dragan Đorđević iz Ribara.

Plaketa za 75 puta davanja krvi dodeljena je Radiši Đorđeviću iz Breznice.

Posebna prizanja Plakete Široko srce za doprinos u organizaciji i promociji dobrovoljnog davanja krvi dodeljene su OŠ „Jovan Šerbanović“ u Ranovcu i Policijskoj stanici Petrovac na Mlavi. U okviru redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi. Ovoga dana u Petrovcu na Mlavi prikupljeno je 18 jedinica krvi, među davaocima jedna osoba je prvi put dala krv i tako postala član ove humane porodice.