Vesti

Delegacija Evropa Nostre posetila Bistricu

Opština Petrovac na Mlavi, selo Bistrica, Turistička organizacija Petrovac na Mlavi i Udruženje vodeničara i pomeljara su danas bili domaćini predstavnicima Evropske investicione banke i organizacija Evropa Nostra i Evropa Nostra Srbija. U okiru projekta “Sedam najugroženijih lokaliteta nasleđa u Evropi” sa ciljem sagledavanja turističkih sadržaja i svih potencijala ovog kompleksa gosti su u Bistrici obišli sve vodenice i valjavicu i razgovarali sa vlasnicima i meštanima. U centru sela gosti su posetili i spomen sobu Dragutina Tomaševića.

Stavljanjem na listu 7 najugroženijih lokaliteta nasleđa u Evropi za 2023. godinu selo Bistrica i cela opština su dobile, pre svega, veliku vidljivost na turističkom tržištu Evrope. Cilj nominacije je rehabilitacija kompleksa vodenica i uvršćavanje u plan održivog turizma Etno sela Bistrica. Sva očekivanja su usmerena i na kreiranje novih radnih mesta koja bi bila od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo je ovaj deo sela Bistrica 1987. godine proglasio za prostornu, kulturno – istorijsku sredinu od velikog značaja. Među gostima je danas bio i direktor Zavoda.