Vesti

Učenici OŠ „Sveta Mihajlović” iz Burovca se plasirali na završnicu Međunarodnog kviz takmičenja „Nemanjići”

Međunarodno kviz takmičenje „Nemanjići” je najmasovnija kulturna manifestacija vaspitno-edukativnog karaktera koja se održava i ove godine, a koja ima za cilj da okupi mlade iz Republike Srbije, Republike Srpske, regiona, te srpske dijaspore sa jedinstvenim ciljem, a to je očuvanje srpskog kulturnog identiteta.

Projektom su bili obuhvaćeni mladi od 10 do 15 godina osnovnih škola, klubova i zajednica iz Srbije, regiona i srpske dijaspore. Prijava takmičara se odvijala onlajn kao i prethodnih godina preko škola, crkvi, klubova, udruženja i drugih srpskih organizacija iz dijaspore. Svaka ekipa je bila sastavljena od 3 člana, a za rad ekipe odgovarali su nastavnici ili druga zadužena lica. Sve ekipe su se pripremale za takmičenje koristeći pripremne materijale koje je organizator objavio na sajtu https://nemanjici.site/.

Shvatajući značaj teme i cilja samog takmičenja, ekipa Osnovne škole „Sveta Mihajlović” iz Burovca je ove godine po prvi put uzela učešće u ovom takmičenju.

Svetini vitezovi” u sastavu Laza Kojić, Mihajlo Mićić i Lazar Mićić završila je prvi kvalifikacioni krug u martu na 5. mestu, a drugi kvalifikacioni krug u aprilu na 4. mestu i plasirala se u završnicu takmičenja zajedno sa još 7 domaćih ekipa iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i 4 ekipe iz dijaspore (Mađarska i Hrvatska).

Finalni deo ovogodišnjeg takmičenja održaće se od 20. do 24. maja 2024. godine u manastiru Studenica, gde su za sve učesnike planirani polufinalni i finalni kviz, zanimljive aktivnosti i izleti, kao i poklon paketi i lepe nagrade. Takmičenje će se odvijati pod nadzorom oformljenog žirija sastavljenog od eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti. Finale će biti održano uz radio i TV prenos za srpske prostore i prostore srpske dijaspore ili ukoliko ne bude tehničkih uslova za direktan prenos, onda će ceo događaj biti snimljen i naknadno emitovan.

Organizatori kviz takmičenja su:

  • Udruženje građana „Nemanjići”
  • Suorganizatori projekta su:
  • NVO „Stari Mostovi” Herceg Novi
  • Udruženje građana „Neimari” Beograd

Saradnici na projektu su:

  • Uprava za dijasporu i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srbije Ministarstvo inostranih poslova
  • Ministarsvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske
  • Ministarstvo prosvete u Vladi Republike Srbije i Vladi Republike Srpske

foto OŠ Sveta Mihajlović