Vesti

8. oktobar, Dan oslobođenja Petrovca na Mlavi

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Petrovca na Mlavi u Drugom svetskom ratu danas su položeni venci na spomenik palim borcima od 1941. do 1945. godine.

Vence su položile delegacije: Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na čelu da komandantom Garnizona Duškom Jovićem, Opštine Petrovac na Mlavi, Boračke organizacije opštine Petrovac na Mlavi i SUBNOR-a Srbije, opštinski odbor Petrovac na Mlavi.

Nakon himne Srbije minutom ćutanja je odata pošta palim borcima, nakon čega se prisutnima obratila predsednica Skupštine opštine Petrovac na Mlavi Hristina Janković:

Danas proslavljamo slobodu. Međutim, slobode ne bi bilo, da nije bilo hrabrih vojnika, junaka znanih i neznanih, koji su položili živote u borbi protiv daleko moćnijeg neprijatelja. Zato danas, obeležavamo istorijski momenat – pobedu protiv fašizma i odajemo poštu svim hrabrim ljudima, koji su dali svoje živote za našu slobodu. Dostojanstveno i hrabro, bez tereta da se bilo kome izvinjavamo i da se svoje prošlosti stidimo

Vremena kojima danas svedočimo nisu laka, možda nikada nisu ni bila. Velika su opterećena i pritisci, ali kada pomislimo na to, da su naši preci položili živote kako bismo danas uživali slobodu i osnovna ljudska prava, umanjuje nam se pravo da se žalimo, a uvećava se obaveza da nastavimo da čuvamo te vrednosti i isto tako radimo na građenju bolje budućnosti za nas i one koji dolaze.

Da se nikad ne ponovi i da se nikad ne zaboravi, neka je večna slava svim palim herojima.

Srećan Dan oslobođenja.“