Vesti

Konferencija za novinare predsednika opštine Petrovac na Mlavi Duška Nedinića

Na danas održanoj konferenciji za novinare predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić podsetio je građane da je u našoj opštini i dalje na snazi u vanredna situacija, kao i da postoji velika opasnost od inficiranja korona virusom i da je dodatan oprez neophodan. Predsednik je, između ostalog, govorio o završetku radova na pešačkom mostu u parku, koji će najverovatnije biti završeni do kraja meseca:

„Poštovani sugrađani,

želim najpre sve da podsetim da se naša opština opština i dalje nalazi u vanrednoj situaciji. Iako mere koje opštinski Štab za vanredne situacije donosi, zapravo prate mere Republičkog kriznog štaba, situacija je i dalje takva da postoji velika opasnost od inficiranja koronavirusom i da je dodatan oprez neophodan te je stoga i dalje na snazi vanredna situacija. Brojevi zaraženih su nešto bolji u poslednjih nedelju dana, ali ne dovoljno da se možemo opustiti. Podaci pokazuju da smo po broju zaraženih na drugom mestu u Braničevskom regionu. Molim sve moje sugrađane, da se odgovorno ponašaju i primenjuju epidemiološke savete. Dobra vest je da je od skoro naš Dom zdravlja u mogućnosti da vrši vakcinaciju stanovništva i bez prethodnog zakazivanja, tako da pozivam sve zainteresovane građane, da iskoriste priliku i vakcinišu se.

Ovom prilikom želim i da vas izvestim o svemu na čemu trenutno radimo moj tim i ja. Ono što je sada najaktuelnije je završetak radova na pešačkom mostu u parku. Imali smo manjih tehničkih poteškoća, ali očekujemo vrlo brzo, završetak radova, najverovatnije do kraja meseca. Most je već prohodan za pešake, i lično smatram da je svako čekanje vredelo, jer su rezultati već sada svima vidljivi i za svkau pohvalu. Ja bih zaista želeo da kada bi svi mogli znati koliko je ponekad teško voditi infrastrukturne projekte. Koliko je energije potrebno i snage, da se pre svega dođe do finansijskih sredstava za tako nešto, a zatim i da se svi akteri na projektu usklade i zadovolje. Sa jedne strane smo mi sa našim prohtevima i rokovima, a sa druge strane imate izvođače radova, nadzore, ministarstvo koje sve finansira koji takođe imaju svoje stavove. Tako da je nekada zaista naporno i frustritajuće uskladiti sve, ali je svakako najvažnije da krajnji rezultat bude zadovoljavajući i da doprinosi javnom interesu.

Konkursni period ministarstava doneo nam je još dva projekta. Iz budžetskog fonda Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, odobreno nam je finansiranje mobilnog protivplavnog sistema u vrednosti od 4.100.000 dinara, što je i bio maksimalni iznos po ovom konkursu, dok će opština učestvovati sa 500.000 dinara. Nakon poplava koje su nas zadesile i pokazale koliko smo nemoćni i nespremni, situacija se po pitanju zaštite od elementarnih nepogoda znatno popravila, ali svakako nastojimo da i dalje unapređujemo ovaj sektor. Ovaj projekat značiće najviše u obezbeđivanju grada, ali s obzirom na to da je mobilan, moći će u najkraćem vremenskom roku da se reaguje gde god se za to bude ukazala potreba.

Drugi projekat je u potpunosti finansiran iz budžetskog fonda pomenutog ministarstva u iznosu od 3.400.000 dinara i odnosi se na sanaciju gradskog trga sa pripadajućom pešačkom zonom. Da ne bi bilo zabune, ne radi se o tome da je pešačka zona koja je skoro rađena propala ili nešto slično. U pitanju je redovno održavanje, koje je neophodno raditi nakon nekoliko godina. S obzirom na to da za nas ovo nije mala cifra i da su uslovi konkursa bili odgovarajući, išli smo sa ovim projektom i na taj način doprineli našem budžetu. Mislim da je za našu svaki dinar koji dobijemo važan. Mi smo se i do sada borili za svaki konkurs, jer nam je to jedini način da se razvijamo.

Nadam se da sa konkursima još nije gotovo za nas. Ono na čemu gotovo svakodnevno radimo i borimo se da dobijemo je dogradnja vrtića. Povećanje kapaciteta za prijem dece i ukidanje liste čekanja je prioritet već duže vreme. Sredstva nisu mala i iziskuju podršku republičkih organa. Zahvaljujući dobrim kontaktima sa ministarstvima koje smo ostvarili, ali i pokazavši ozbiljnost u sprovođenju svih dosadašnjih projekta, mislim da ćemo uskoro i ovo pitanje rešiti. Mogu slobodno da kažem, da do sada malo nismo imali ni sreće kada je reč o ovom projektu, jer se nikako nije uklapao u postojeće konkurse, ali mislim da smo sada već vrlo brzu rešenja tog problema.

Za kraj, želim da vas obavestim i o projektima koji za nas predstavljaju civilizacijski i ekološki iskorak. Na sastanku koji smo nedavno imali sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, obavešteni smo da će se naša opština naći u prvoj grupi opština u kojima će se graditi Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i sanacija i rekultivacija deponije. Ovo je trenutno jedan od najvećih investicionih projekata koji naša država sprovodi i koji obuhvata 65 lokalnih samouprava, među kojima smo i mi. Napomenuću da je Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jedan od prioritetnih ciljeva utvrđenih Planom razvoja koji smo prošle godine usvojili. Voda reke Mlave ozbiljno je ugrožena i zagađena, nizvodno od Petrovca na Mlavi. Kvalitet vode u tom delu reke je 3b klase št znači da se voda ne može koristiti za rekreaciju i ribolov. Prvenstveni razlog navedenom stanju, leži u tome što se u Opštini još uvek ne vrši prečišćavanje otpadnih voda, jer ne postoji odgovarajuće postrojenje za tretman otpadnih voda, već se otpadne vode iz domaćinstava i privrednih subjekata ulivaju se u reku Mlavu. Na ovaj način rešavamo ogroman ekološki problem, dobijamo čistu vodu i zaštićenu reku, kao i čitavo područje u tom delu toka Mlave. Deponija je takođe jedan od najvećih problema Opštine kada je u pitanju očuvanje životne sredine, tako da će se njenom sanacijom i rekultivacijom ovaj problem jednim delom rešiti.

Dakle, mnogo je posla pred nama, svi su maksimalno angažovani kako bismo ispunili sve obaveze koje ovi projekti zahtevaju, ali to je ono zbog čega smo svi tu i za šta smo se borili.“