Vesti

Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi uputio apel

Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi uputio je 4. avgusta 2021. godine važno

O B A V E Š T E Nj E – A P E L

STANOVNICIMA OPŠTINE – PETROVAC NA MLAVI

Polazeći od činjenice da se nalazimo u letnjem periodu sa izuzetno visokim temperaturama, kao i navike da se na otvorenom prostoru pale biljni ostaci, koji pri tom izazivaju veliki broj požara na otvorenom i samim tim stvaraju znatnu materijalnu štetu i troše značajne ljudske i materijalne resurse za njihovo eliminisanje, na ovaj način podsećamo, odnosno, one stanovnike naše opštine koji nisu znali, na ovaj način upoznajemo, sa

ZABRANOM SPALjIVANjA NA OTVORENOM PROSTORU

Na osnovu člana 50. Zakona o zaštiti od požara (“Sl. glasnik RS”, br. 111/2009, 20/2015, 87/2018 i 87/2018 – dr. zakoni):

Zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka”.

Takođe, potrebno je ovom prilikom napomenuti, da je Zakon o zaštiti od požara predvideo određene kaznene mere, za lica koja se ne pridržavaju napred navedene odredbe, te apelujemo na stanovnike Opštine Petrovac na Mlavi, da se pridržavaju navedenog, da poštuju zakonsku zabranu spaljivanja na otvorenom, kako bi izbegli sankcije i da uz poštovanje ove zabrane daju svoj doprinos pre svega u smanjenju broja požara na otvorenom, kao i u smanjenju materijalne štete i eventualnih ljudskih žrtava koje nastaju kao posledica požara.

Za navedeni prekršaj za fizičko lice propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara shodno članu 84. zakona o zaštiti od požara, za pravna lica u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara shodno članu 82. a za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara shodno članu 83. zakona o zaštiti od požara.

Lica koja su navedenim radnjama izazvala požar dužna su da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije, u skladu sa posebnim propisom.

MOLIMO VAS DA POŠTUJTE ZABRANU SPALjIVANjA NA OTVORENOM!

Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi