Vesti

U Stamnici održan 1. PANTELEJSKI SABOR

U organizaciji Kulturno umetničkog društva „Vuk Karadžić“ i Udruženja žena „Stamničanke“ u ponedeljak 09. avgusta 2021. godine, u Stamnici je održan 1. „PANTELEJSKI SABOR“.

U okviru manifestacije Udruženje žena „Stamičanke“ je u svojim prostorijama napravilo ETNO KUTAK u centru sela, koji je svečano otvoren na dan svetog Panteleja.

Ovaj kutak narodne tradicije vešto upakovan sa različitim predmetima koji predstavljaju život predaka u našem zavičaju, otvorio je predsednik SO Petrovac na Mlavi Milanče Aćimović.

Vredne članice Udruženje žena „Stamničanke“ utkale su svu ljubav i kreativnost u postavku ovog etno kutka.

U okviru “Pantelejskih susreta” u Stamnici članice Udruženja žena „Stamničanke“ i KUD-a „Vuk Karadžić“ priredili su, pored izložbe gastronomskih specijaliteta ovoga kraja i izuzetnu prezentaciju starih zanata i običaja, koji su se prenosili s kolena na koleno decenijama, do danas mladih, vrednih ljudi, koji su se potrudili da verno dočaraju duh starih vremena. Između ostalog predstavljen je proces izdrade vunenih čarapa.

U okviru „PANTELEJSKOG SABORA“ u Stamnici je prikazan i bogat kulturno umetnički program u kome su učestvovala folklorna društva iz Ćovdina, Starčeva, Vitovnice, Petrovca na Mlavi i Beograda.

Pantelejski susreti se održavanju pod pokroviteljstvom MZ Stamnica i MZ Stamnička Reka, uz podršku Kulturno prosvetnog centra Petrovac na Mlavi.