Vesti

Manifestacija posvećena bezbednosti vozača motocikala i mopeda u opštini Malo Crniće

U Malom Crniću danas se održava manifestacija posvećena bezbednosti vozača motocikala i mopeda u opštini Malo Crniće. Ovo je jedna u nizu aktivnosti koja se sprovodi u okviru plana usvojenog na Savetu za bezbednost saobraćaja opštine Malo Crniće.

Manifestacija predstavlja podršku smanjenju broja stradalih motociklista na globalnom nivou za 50%. Republika Srbija još uvek spada u red zemalja koje moraju značajno da unaprede stanje bezbednosti motociklista, imajući u vidu da je rizik stradanja motociklista do 45 puta veći u odnosu na vozače putničkih vozila.

U proseku svaka četiri dana u Srbiji pogine jedan motociklista, a u svakoj 8. saobraćajnoj nesreći sa poginulim licima u Srbiji učestvovao je vozač motocikla.

Mladi korisnici ovog vida prevoza (starosti od 16 do 30 godina) imaju najveći rizik stradanja, posebno u prvoj godini vozačkog staža.

Osnovni cilj Manifestacije je edukacija vozača motocikala i mopeda u oblasti bezbednog učestvovanja u saobraćaju i bezbednog upravljanja motociklom i mopedom, na teritoriji opštine Malo Crniće.

Aktivnosti sprovodi Centar za stručno obrazovanje „Master Klas“, a teme koje će biti obrađene danas su:

  • rizici stradanja motociklista u okviru faktora saobraćajnog sistema (čovek – vozilo – put – okruženje)
  • značaj upotrebe zaštitne opreme
  • stres i faktori stresa u saobraćaju U okviru programa biće održan trening bezbedne vožnje mopeda na poligonu.