Vesti

Danas slavimo snagu malih divova

Ove godine opština Petrovac na Mlavi se prvi put priključila globalnoj kampanji u cilju podizanja svesti o problemu prevremenog rađanja.

U organizaciji JU „Direkcije za omladinu i sport“ uz podršku Opštine Petrovac na Mlavi i Kulturno prosvetnog centra, danas je obeležen 17.novembar Svetski dan prevremeno rođene dece.

Petrovački mali divovi radosno su se, sa svojim roditeljima, okupili na njihov zajednički dan i poslali jasnu poruku, da svaki roditelj o svojim snagama uči od svoje dece, kao i da je snaga malih divova nemerljiva jer svoju neustrašivost i borbenost pokazuju velikim osmehom. Svuda u svetu 17.novembar se obeležava sa ciljem da se pruži podrška malim herojima i njihovim roditeljima. Simbol prevremeno rođenih beba je ljubičasta boja jer asocira na ljubičasti sjaj inkubatora, mesta gde provode svoje prve nedelje života života.

Samo roditelji prevremeno rođene dece znaju koliko su strepnje i straha osetili tokom kritičnih dana i meseci i koliko opasnosti vreba malene borce koji su u pojedinim slučajevima toliko sićušni da staju i u šaku majke ili oca.

Ovaj dan se od 2011.godine nalazi u zvaničnom kalendaru Svetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreću prevremeno rođene bebe i njihove porodice.

Danas, takođe u organizaciji JU „Direkcije za omladinu i sport“ uz podršku Opštine Petrovac na Mlavi u Kulturno prosvetnom ventru, sa početkom u 18h, mališane očekuje Dečija predstava “Hrabri krojač”, ulaz je besplatan. Nakon predstave, sve prisutne očekuje iznenađenje.

Veliki naklon zaslužuju upravo oni, mali borci koji se bore za početak svih početaka – za život.