Vesti

Veče sećanja na profesora Branka Lazića

Večeras je u Narodnoj biblioteci „Đura Jakšić“ u Petrovcu na Mlavi održano „Veče u čast profesora Branka Lazića“ kao sećanje na velikog čoveka, profesora, umetnika i književnika.

Sećanja na dragog sugrađanina, na dan njegovog rođendana, podelili su njegova bratanica, akademik prof. dr Dragana Vasilski i profesor Danilo Radojković.

Večeras su dodeljene i Povelje „Branko Manas“ u okviru literarnog konkursa koji je Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ organizovala u njegovu čast. Teme ovogodišnjeg konkursa bile su posvećene 60. godišnjici dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću i obeležavanju sto godina od rođenja Dobrice Ćosića.

Branko Lazić rođen je 23. decembra 1929. godine u Petrovcu. Školovao se u rodnom Petrovcu, Svilajncu i Beogradu. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu književnost i ruski jezik, kao i dramaturgiju na Pozorišnoj akademiji. Po završetku studija radio je kao profesor srpskog jezika i književnosti u petrovačkoj Gimnaziji gde je i proveo čitav radni vek. Branko je bio i direktor Gimnazije u periodu od 1984 – 1991. Bio je poštovan među ljudima u našem kraju. Đaci su ga neizmerno voleli. Veoma obrazovan, poznavalac nekoliko stranih jezika, veliki obožavalac umetnosti, muzike i baleta naročito.

Prošle godine Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je projekat Narodne biblioteke „Đura Jakšić“ pod nazivom “Digitalizacija književnog dela prof. Branka Lazića – Manasa” i sada njegova dela dostupna čitaocima na sajtu biblioteke.