Vesti

U Petrovcu na Mlavi predstavljen Javni poziv za projekte razvoja nedovoljno razvijenih opština

U Petrovcu na Mlavi danas je održana prezentacija Javnog poziva za prijavu projekata koje podnose jedinice lokalne samouprave na konkurs koji je raspisao Kabinet ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije Novice Tončeva zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština, a u okviru Programa podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština za 2022. godinu.

Prezentaciji koju je održao Saša Đorđević, savetnik ministra, prisustvovali su predsednici ili predstavnici osam opština: Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crniće, Golubac, Rekovac, Opovo i domaćin, Petrovac na Mlavi.

Realizacija projekata ima za cilj podizanje kapaciteta u oblasti izgradnje, rekonstrukcije i opremanja objekata i nabavke opreme od značaja za nedovoljno razvijene opštine. Oblasti koje mogu biti obuhvaćene programom su: izgradnja i rekonstrukcija komunalne infrastrukture, izgradnja, rekonstrukcija i adaptacija objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta, vodoprivrede, opremanje objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta, vodoprivrede i drugih objekata u svojini jedinica lokalne samouprave, nabavka opreme u funkciji obavljanja delatnosti iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Za projekte unapređenja infrastrukturnih kapaciteta nedovoljno razvijenih opština opredeljena su sredstva u iznosu 320.000.000,00 RSD. Kabinet ministra projekte unapređenja infrastrukturnih kapaciteta nedovoljno razvijenih opština sufinansira u iznosu od 40-80% sa maksimalnim iznosom učešća do 8.000.000,00 RSD.

Ministar za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev boravio je u novembru prošle godine u radnoj poseti opštini Petrovac na Mlavi kada je obišao radove na školskom objektu u Tabanovcu u okviru projekta „Unapređenje uslova za efikasno funkcionisanje objekata rekonstrukcijom Osnovne škole Sveta Mihajilović u Tabanovcu“.