Vesti

Projekat “Minijaturni vodočuvari” poziva srednjoškolce u lov na superbakterije

foto: Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo

U školskoj 2022/2023 godini Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) će realizovati projekat “Minijaturni vodočuvari” namenjen srednjoškolcima iz cele Srbije. Srednjoškolci će u prvom polugodištu prema instrukcijama naučnika i uz pomoć svojih nastavnika naučiti da gaje i izdvajaju bakterije, koje će zatim slati na genetičku analizu u IMGGI. U drugom polugodištu planirano je da učesnici projekta u direktnom prenosu iz laboratorija IMGGI prate na koji način se analiziraju i identifikuju bakterije koje su izdvojili. Projekat ima za cilj da upozna srednjoškolce sa značajem molekularne biotehnologije za očuvanje životne sredine, kao i da ih zainteresuje za karijeru na ovom polju nauke koje se razvija velikom brzinom.

            Projekat “Minijaturni vodočuvari” počinje u junu 2022. godine i trajaće do maja 2023. Srednje škole zainteresovane za učešće će moći da se prijave najkasnije do 10. septembra 2022. godine. Sve škole koje se uključe u projekat dobiće detaljne instrukcije kako da sprovedu sakupljanje uzoraka i njihovo slanje u IMGGI. Škole koje ne budu direktno učestvovale u projektnim aktivnostima moći će da se priključe direktnim prenosima iz IMGGI i da prate predviđena predavanja i radionice. Ovaj projekat je jedan od brojnih programa IMGGI namenjenih promociji nauke i edukaciji građanstva, a finansira ga Udruženje za primenjenu mikrobiologiju (Society for Applied Microbiology, SfAM).

 IMGGI je jedna od vodećih ustanova u regionu u oblasti molekularne biotehnologije. Institut je članica Univerziteta u Beogradu i Internacionalnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB). Osnovna delatnost IMGGI je naučno-istraživačka, a projekti Instituta su najvećim delom fokusirani na istraživanja vezana za analizu organizacije genoma i regulacije genske ekspresije kod raznih organizama. Pored velikog broja međunarodnih i nacionalnih naučno-istraživačkih projekata Institut realizuje i brojne obrazovne aktivnosti, inovacione projekte, komercijalne usluge i programe popularizacije nauke.www.imgge.bg.ac.rs