Vesti

12. Sabor vodeničara i pomeljara u Bistrici

U Bistrici, u kompleksu oko bistričke reke, održana je jedna od najposećenijih manifestacija u opštini Petrovac na Mlavi – Sabor vodeničara i pomeljara, ove godine 12. put.

Ova manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Opštine Petrovac na Mlavi i Turističke organizacije opštine, u organizaciji Udruženja vodeničara i pomeljara, Mesne zajednice Bistrica i Crkvene opštine Bistrica.

Kao i ranijih godina program Sabora vodeničara i pomeljara otpočeo je obilaskom vodenica, u pratnji trubača. U okviru kulturno umetničkog program na letnjoj pozornici kod crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene nastupili su mnogi vokalni solisti i instrumentalisti, recitatori, a svojim folklornim tačkama program su ulepšali Specijalni zavod za decu i omladinu „Dr Nikola Šumenković“ iz Stamnice i Kulturno umetničko društvo iz Četereža.

Kao i ranijih godina držano je takmičenje u brzom krunjenju kukuruza, izbor za najlepšu vodenicu, valjavicu, najlepšu pomeljarku.

U okviru 12. Sabora vodeničara i pomeljara u Bistrici predstavila su se i udruženja žena iz Ćovdina, Starčeva i Rašanca.

Ovaj deo sela Bistrica Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo proglasio je za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja, deset vodenica potočara, kao i valjavicu za pravljenje sukna. Bistrica je selo sa mnogim manifestacijama, a vredni meštani se užurbano pripremaju za predstojeće sportsko dešavanje, Memorijalnu trku Dragutin Tomašević koja će biti održana 21. maja.