Vesti

Petrovac na Mlavi bio prestonica atletike

Ove godine 365 trkača je učestvovalo u glavnoj trci MEMORIJALNE TRKE DRAGUTIN TOMAŠEVIĆ u Petrovcu na Mlavi, a preko 400 dece je uzelo učešće u trkama za mlađe kategorije. Petrovac na Mlavi je ove subote bio prestonica atletike.

Program ove sportske manifestacije u čast prvog srpskog olimpijca otpočeo je podizanjem zastava Republike Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije, a potom i obraćanjem predsednika opštine Petrovac na Mlavi Duška Nedinića:

„Poštovani sportisti, ljubitelji sporta i uvaženi gosti,

1912. godine Srbija, tada Kraljevina Srbija, dobila je svog prvog predstavnika na Olimpjskim igrama. Danas, nakon 110 godina, u njegovu čast i slavu održavamo Memorijalnu trku „Dragutin Tomašević“.

Ponosni na činjenicu da je prvi srpski olimpijac i čovek sa dva srca, naše gore list, imamo dužnost i obavezu, ali i ogromnu čast da održavamo sećanje na Dragutina Tomaševića, na njegove sportske uspehe i njegovu hrabrost. Iako se, zbog nepravednih razloga, nije upisao u istoriju svetskog olimpizma osvajanjem medalje, on je ostao zauvek upisan u našu nacionalnu istoriju, ne samo kao prvi srpski olimpijac, već i kao ličnost koja je doprinela populariziciji trčanja kao discipline, ali i kao neko ko je sa samo 25 godina dao svoj život za odbranu otadžbine.

Zato ova trka nije obična trka i atletsko takmičenje. Ona sa sobom nosi i jedan poseban osećaj časti i uzvišenosti. Zahvaljujući velikim imenima iz sveta atletike, koja svake godine uzimaju učešće u takmičenju, zahvaljujući podršci Olimpijskog komiteta Srbije i Atletskog saveza Srbije, mi zapravo, izražavano zahvalnost i odajemo počast Dragutinu Tomaševiću za ono što je on učinio za ovu disciplinu.

Izuzetno nam je drago što vidimo da iz godine u godinu rastemo. Veliko zadovoljstvo predstavlja i činjenica da je trka, pored nacionalnog, stekla i regionalni, ali i međunarodni renome. Kao Opština nastavićemo da pružamo podršku organizatorima, kao i uvek što podržavamo sport, ali i da pričamo priču o čoveku koji je bio brži od voza i koji sa pravom zasužuje pijedestal u sportskoj istoriji Srbije. Iskoristiću ovu priliku i da čestitam i zahvalim na organizaciji Sportskom savezu Opštine Petrovac na Mlavi, Mesnoj zajednici Bistrica i Atletskom klubu „Dragutin Tomašević“.

Svim takmičarima želim mnogo uspeha u takmičenju i proglašavam otvorenom 17. po redu Memorijalnu trku „Dragutin Tomašević“. Dobrodošli u Petrovac na Mlavi!“

U kulturno zabavnom programu nastupila su deca PU „Galeb“, zatim Marko Milivojević, a u pratnji orkestra Serbia, Kulturno prosvetnog centra KUD „Petrovački ansambl“, Folklorni studio „Korak po korak“, vokalni solisti i instrumentalisti.

Od 16 časova startovale su trke mlađih kategorija, od predškolaca do učenika 8. razreda. Iz Bistrice, rodnog mesta prvog srpskog olimpijca Dragutina Tomaševića startovalo je 365 trkača.

Prvo mesto u muškoj kategoriji u trci na 10.000 metara pripalo je, treći put, Stenliju Kiprutu. U ženskoj kategoriji, prvo mesto zauzela je Teodora Simović.

I oni koji su od ranije dobro poznati petrovačkoj sportskoj publici, ali i oni koji su prvi put bili gosti Sportskog saveza opštine Petrovac na Mlavi i Atletskog kluba Dragutin Tomašević imali su samo reči hvale za ovogodišnju trku.