Vesti

„Program podrške digitalnoj transformaciji 2022”-bespovratna subvencija do 6.000 EUR

Centar za digitalnu transformaciju (CDT) u saradnji sa Ministarstvom privrede uputio je javni poziv kompanijama da konkurišu za novi „Program podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduzeća 2022“ i da uz pomoć sertifikovanih konsultanata za digitalnu transformaciju (ISO 17024) unaprede poslovanje uvođenjem savremenih digitalnih alata.

Pravo učestvovanja imaju sve kompanije koje imaju između 5 i 249 zaposlenih, a ispunjavaju i ostale uslove detaljno objašnjene sa sajtu CDT-a. Učesnici u konsultantskom programu dobijaju izuzetne pogodnosti kao što su:

• Besplatna izrada Ekspertske analize od strane iskusnih i sertifikovanih konsultanata, koja je prikaz trenutnog stanja kompanije, kao i domena u poslovanju koje bi trebalo unaprediti

• Rad na detaljnoj strategiji razvoja kompanije u ključnim domenima kroz digitalnu transformaciju

• Bespovratna subvencija Centra za digitalnu transformaciju do 6.000 evra kojom se, zapravo, izjednačava iznos koji je sama kompanija spremna da investira u svoju digitalnu transformaciju, na primer, kupovinom adekvatnog softvera ili hardvera. Dakle, ako je kompanija spremna da investira, recimo, 6.000 evra onda će i CDT opredeliti bespovratnu subvenciju od 6.000 evra.

• Supervizija samog procesa implementacije rešenja – nakon što je strategija usaglašena i dogovorena između kompanije i konsultanta – od strane iskusnih konsultanata Kompanije se prijavljuju za Program popunjavanjem upitnika Digitalne konkurenstnosti na internet stranici Centra za digitalnu transformaciju (www.cdt.org.rs). Podaci obzebeđeni putem onlajn samoocenjivanja postaju baza profila kompanije koju će koristiti sertifikovani konsultanti kao polaznu tačku za izradu Ekspertske analize.

Svi naredni koraci – razvoj i usaglašavanje strategije i sama implementacija – imaju za cilj podizanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje poslovnih procesa i modela, njihove ponude proizvoda i usluga. To se realizuje, na primer, kroz unapređenje komunikacije sa potencijalnim i aktuelnim kupcima ili dobavljačima, efikasnije planiranje finansiranja, podizanje profitabilnosti, digitalnog marketinga i promotivnih aktivnosti.

Digitalna transformacija je odlična prilika za mikro, mala i srednja preduzeća da ranim usvajanjem digitalnih tehnologija uvedu inovativne poslovne modele, značajno unaprede radne procese i stvore nove proizvode koji će im obezbediti brži rast, konkurentnu prednost i osvajanje novih tržišta.