Vesti

Petrovački ansambl nastupio u Rumuniji

foto: Petrovački ansambl

Na poziv organizatora, Kulturnog centra Buziasa, KUD „Petrovački ansambl“ je nastupio na Internacionalnom folk festivalu u Banji Buzias, u Rumuniji.

Mali petrovački folkloraši su svojim nastupom pobrali gromoglasne aplauze. Iz „Petrovačkog ansambla“ na ovoj turneju otputovalo je 57 članova, većinu su činili najmlađi, deca a veliki igrači i maestralni izvođači na sceni koji obećavaju svetlu budućnost ovog Ansambla. Jedan od ciljeva „Petrovačkog ansambla“ je da nastupima širom Evrope predstavi raskošnu folklornu tradiciju ovoga kraja.

Prvi Festival igre i pesme u ovom mestu organizovan je u znak sećanja na velikog koreografa Milosava Tataricija, koji je 65 godina posvetio folklornoj umetnosti. Na festivalu su pored Petrovčana učestvovala i tri kulturno umetnička društva iz Rumunije.

Boravak u ovom delu Rumunije petrovački folkloraši su iskoristili da obiđu Temišvar i značajne istorijske objekte u njemu, saznaju nešto o ovom kraju i uživaju u lokalnim specijalitetima.

Već 28. decembra KUD „Petrovački ansambl“ organizuje godišnji koncert na kome će, pored gostovanja društava iz Srbije i dva iz Severne Makedonije, predstaviti nove koreografije.