Vesti

Održana Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine – Janošević ponovo izabran za predsednika Saveta

U svečanoj Sali opštine Negotin održana je konstitutivna Sednica Nacionalnog Saveta Vlaške Nacionalne Manjine u Republici Srbiji. Prisutne je na početku pozdravio predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković i poželeo srećan rad.

Sednicom je predsedavao najstariji član Saveta, Miletić Mihajlović-Tića iz Petrovca na Mlavi a u radu su mu pomagali dva najmlađa, Marina Kovačević iz Boljevca i David Brjazović iz Zaječara.

Mandati 23 člana Saveta su verifikovani i tim činom je Nacionalni Savet konstituisan na period od četiri godine. Na kraju je doneta odluka da se nakon pauze od pola sata održi prva sednica na kojoj će se birati predsednik Nacionalnog Saveta. Na ovoj sednici je prisustvovali i Gordana Govedarica savetnica ministra za ljudska i manjinska prava I društveni dijalog.

Na prvoj sednici Nacionalnog Saveta u novom mandatu na osnovu predloga svih prisutnih članova jednoglasno je izabran za predsednika Saveta Novica Janošević iz Kučeva. Po upisu u registar novog predsednika Saveta kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nacionalni Savet će izabrati sve ostale organe, zamenika predsednika, potpredsednike, predsednika Izvršnog odbora, članove Izvršnog odbora i članove četiri stalna radna tela i dva nestalna radna tela.