Vesti

BiblioSalon sa Ljubicom Kuburom u Kučevu

U utorak 21. februara u biblioteci u Kučevu održan je BiblioSalon sa Ljubicom Kuburom. Povod za razgovor bila je njena zbirka priča „Beogradski akvarel” (2020, Ključ izdavaštvo), dok su teme za razgovor bile različite, od nadahnuća za pisanje, preko upotrebe jezika, do značaja kafana kao mesta na kojima se često dolazilo do kulturnog napretka i najplemenitijih ideja. Pored Ljubice, gost je bio Milan Trpković, direktor Ključ izdavaštva i sekretar Udruženja izdavača i knjižara Srbije, te je bilo reči i o izdavačkoj delatnosti i problemima sa kojima se izdavači, ali i pisci bore.
U prijatnoj atmosferi kučevske biblioteke, koju smo za ovu priliku preuredili da bar malo liči na staru srpsku kafanu, imali smo čast i zadovoljstvo da slušamo ljude koji se nisu slepo prepustili isplativim književnim tokovima, već se drže svojih estetskih i ljudskih načela, a sva ta načela se mogu svesti na jedno – služenje književnoj umetnosti.

Njena zbirka priča „Beogradski akvarel” sadrži trideset kratkih priča, fragmentarnih isečaka ljudskih sudbina, trenutaka istrgnutih iz života pojedinca, „pribeleženih onim našim podmuklim osećanjem: tugom“. Velika paleta likova, od tinejdžera koji se prvi put upoznaju sa osećanjem ljubavi, ljudi u srednjim godinama na važnim prekretnicama u životu, ljudskih sudbina koje se pred našim očima gase, priče ispričane iz ugla muškarca, ali i dečaka; žene, ali i devojke.

Fotografije Miroslav Životić