Vesti

“Bez telefona do školskog zvona” u Srednjoj školi “Mladost”

Srednja škola “Mladost” u Petrovcu na Mlavi nizom aktivnosti se trudi da svojim učenicima unapredi uslove za pohađanje nastave i poboljša uslove rada zaposlenih.

Jedan od uspešno realizovanih projekata je “Bez telefona do školskog zvona”. Naime, tokom prvog polugodišta u Odeljenju za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku pokrenuta je inicijativa da se pronađe način da se smanji korišćenje mobilnih telefona za vreme časova. Nakon roditeljskog sastanka sami roditelji su pokrenuli inicijativu da se ovaj problem reši izradom posebnog inventara za odlaganje telefona tokom časa. Ova ideja je podržana jednoglasno.

U okviru ove inicijative održana je i radionica posvećena prevenciji digitalnog nasilja.

Ubrzo potom su za odeljenje I-3 izrađeni ormarići, novčanim sredstvima od donacija roditelja koji imaju privatne firme i koji su se izjasnili na roditeljskom sastanku da bi rado podržali inicijativu. Ostatak novca je sakupljen simboličnim učešćem roditelja svakog deteta iz odeljenja. Roditelji koji su se dobrovoljno javili organizovali su izradu ormarića.

Kao nagradu za uspešno realizovan projekat učenici prvog razreda IT smera dobili su laptop računare za realizaciju nastavnih aktivnosti, kao vid podrške učenicima, ali i kao odgovor škole na inicijativu roditelja učenika ovog odeljenja da aktivno učestvuju u unapređenju života i rada škole.

Očekuje se da jasan pokazatelj uspešne ralizacije projekta bude uspeh učenika I njihove ocene na kraju školske godine, a zdravija sredina i bolja komunikacija su među budućim informatičarima su benefiti koji su već primetni.

Ova obrazovna ustanova takođe veliku pažnju posvećuje vannastavnim aktivnostima učenika. Pored vežbaone, u okviru radionice rok kulture i stvaralaštva, veštačke stene za sportsko penjanje koja je realizovana sa Planinarskim društvom Gornjak, u fiskulturnoj sali postoji opremljena teretanja koju učenici, ali i profesori koriste besplatno.

Srednju školu “Mladost” u ovoj školskoj godini pohađa 430 učenika, koji se školuju za pet profila:

GIMNAZIJA: Opšti tip, za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku

EKONOMIJA, PRAVO I ADMINISTRACIJA: Ekonomski tehničar, Pravno-poslovni tehničar

TRGOVINA, UGOSTITELjSTVO I TURIZAM: Trgovac

a od sledeće školske godine u planu je da smer trgovac postane kombinovano odeljenje trgovac – konobar.