Vesti

Ždrelo proslavilo zavetinu sela

I ove godine u Ždrelu je proslavljena zavetina sela Sveta Trojica. Za ovu priliku iz Švajcarske je organizovano doputovalo Kulturno umetničko društvo „Đura Jakšić Ždrelo“, koje je na letnjoj pozornici predstavilo tri nove koreografije pripremljene za ovaj povod. Prošle godine na ovaj dan ovo kulturno umetničko društvo je prvi put nastupilo na istom mestu i od tada, od osnivanja na gostovanjima širom Švajcarske na manifestacijama promoviše folklornu tradiciju kraja iz koga potiče. U okviru programa nastupilo je i gostujuće društvo KUD „Mladost“ iz Krepoljina.

Meštani Ždrela koji žive i rade u Švajcarskoj, zajedno sa ljudima koji ovde žive, su prošle godine pokrenuli akciju za izgradnju letnje pozornice u centru sela na kojoj se održava program. Ove godine izrađen je krst u centru sela, koji je na dan seoske zavetine osveštan. Plan je da se svake godine za Svetu Trojicu po nešto u selu uradi i zajednički unapređuje život u zajednici.

Nakon programa u centru sela usledila je igranka do kasno u noć, onako kako se nekada proslavljala seoska zavetina.

Prošle godine na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izabrana su tri najbolja turistička sela u Srbiji, među njima je bilo i selo Ždrelo.