Dijaspora Vesti

Kupovna moć srpske dijaspore u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj ukupno i do 34,5 milijarde evra godišnje

Porodice u okviru kojih i po nekoliko generacija živi u ovim zemljama su se, kroz decenije, u potpunosti integrisale u lokalne sredine i postale su atraktivna ciljna grupa.

Radi se o tržištu sa do 1,12 miliona ljudi i godišnjom kupovnom moći1/2 od EUR 26.271,00 do EUR 49.592,00 po osobi ili u apsolutnim brojkama i do astronomskih 34,5 milijardi evra.

Atraktivna ciljna grupa – neiskorišćen potencijal

Dijaspora koja živi i radi u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj je emotivna vezana za i rado provodi odmore i praznike u Srbiji, ima afinitete prema srpskim proizvodima i može znatno uticati na razvoj srpske privrede.

S obzirom da su visokoplatežni kupci, oni rado troše novac na šoping, putovanja, provod i zabavu, ali i ulažu u kupovinu, izgradnju i održavanje nekretnina i pokreću male ili porodične biznise u Srbiji. Kao vrlo dobro integrisani u lokalne zajednice u zemljama u kojima žive, naučili su da posebno cene kvalitet i pouzdanost proizvoda, usluga i ponuda i spremni su da potroše i natprosečno više novca, ukoliko u ponudi prepoznaju ove karakteristike.

Iz Austrije, Nemačke i Švajcarske godišnje 2,61 milijarde evra

Veliku kupovnu moć dijaspore u ovim zemljama, potvrđuje i zvanični podatak NBS (Narodna banka Srbije) o doznakama, koje su 2022. iznosile 2,61 milijarde evra što je 52% doznaka od ukupnih 5,02 milijardi evra iz celog sveta. Realni iznos je verovatno znatno veći, s obzirom na dodatne neformalne kanale slanje novca u Srbiju, koji nisu statistički zabeleženi.

1 Kupovna moć u ovim zemljama meri nominalno raspoloživi neto prihod stanovništva, uključujući državne naknade poput naknada za nezaposlene, dečije dodatke ili penzije i odnosi se na troškove života, potrošnju ili uštedu. Kupovna moć je, ujedno, i najčešće korišćeni pokazatelj potencijalne potrošnje. Međutim, od ovog raspoloživog prihoda nisu odbijeni troškovi za život, osiguranje, zakupninu i troškovi kao što su gas ili struja, odeća ili ušteđevina. Pored statistike poreza na zarade i dohodak, obračun se zasniva na relevantnim statistikama za obračun državnih davanja i prognozama ekonomskih instituta.

2 https://www.gfk.com/de/presse/ch-kaufkraft-2023