Vesti

U Stamnici održan 3. Pantelejski sabor

U Stamnici je 9. avgusta održan 3. Pantelejski sabor, u organizaciji KUD-a “Vuk Karadžić”, Udruženja žena “Stamničanke”, uz podršku Kulturno prosvetnog centra, Turističke organizacije i Opštine Petrovac na Mlavi, pod pokroviteljstvom Mesnih zajednica Stamnica i Stamnička Reka.

Manifestacija je imala kulturno-umetnički karakter, ali od ove godine domaćini su odlučili da Pantelejski sabor dobije i takmičarsku dimenziju gde su kulturno-umetnička društva predstavila svoja sela, kulturu i običaje svoga kraja, kako bi doprineli tome da se sa ovog mesta ovde vidi sva raznolikost i lepota Srbije, a time i očuva tradicija našeg naroda. U popodnevnim satima održana su takmičenja u starim seoskim sportskim igrama.

Takmičenje je bilo podeljeno u dve glavne kategorije, izvornost i koreografija, a stručnim žiri su činili: Igor Gudić iz Kraljeva – koreograf i predsednik folklornih ansambala Srbije, Vladimir Milićević iz Kraljeva – profesor muzike i Ivan Terzić iz Beograda – Etnolog.

U programu su učestvovala društva: KUD “Vuk Karadžić” iz Stamnice, KUD “Izvor” Laznica, KUD “Prva iskra” Ćovdin, KUD “Vlaško kolo” iz Osanice, KUD “Sveta Trojica” Bobovo, KUD “Milivoje Živanović” iz Trnovča i KUD “Paulj Matejić” iz Melnice.

Pre početka programa organizatori su uručili Povelje zaslužnim građanima, posthumno su dodeljene: Pavlu Đorđeviću i Miroslavu Iliću Fići, povelje su uručene članovima porodice.

Za doprinos unapređenju kulturnih aktivnosti u selu dobitnici Povelja su:

  • Studena Đorđević
  • Dušan Pavlović
  • Zvonimir Paunović
  • Milan Đurić
  • Danilo Radanović
  • Drakče Zdravković
  • Ljubiša Radojković
  • Zaviša Gajić
  • Ljupče Bokić
  • Dobrica Nikodijević

U takmičenju za najlepšu devojku Sabora učestvovalo je 16 devojaka, prema odluci žirija najlepša je Anastasija Nikolić iz Stamnice, prva pratilja je Jelena Milivojević iz Osanice, druga pratilja Aleksandra Rajčić iz Trnovča.

Nagradu za najboljeg instrumentalistu dobila je Marina Marić iz Osanice, dok je nagrada za najbolje pevanje u koreografiji pripala KUD-u “Vuk Karadžić” iz Stamnice.

Ljubiša Radojković iz Stamnice je dobio nagradu za najbolje izvorno pevanje, a za najboljeg vokalnog solistu proglašen je Mališa Milošević iz Trnovča.

Žiri je nagradu za najbolji prikaz nošnje u kategoriji izvornog folklora dodelio KUD-u “Vlaško kolo” iz Osanice, dok je nagrada za najbolji prikaz nošnje u kategoriji koreografisanog folklora pripala KUD-u “Vuk Karadžić”.

Glavne nagrade 3. Pantelejskog sabora u Stamnici podeljene su u dve kategorije,

Izvornost:

  1. KUD “Vuk Karadžić”, Stamnica
  2. KUD “Vlaško Kolo”, Osanica
  3. KUD “Izvor”, Laznica

Koreografija:

  1. KUD “Vlaško Kolo”, Osanica
  2. KUD “Vuk Karadžić”, Stamnica
  3. KUD “Paulj Matejić”, Melnica

Specijalna nagrada žirija za najbolji stil igre u koreografiji pripala je Kulturno umetničkom društvu “Vuk Karadžić” za “Vlaške igre iz okoline Petrovca na Mlavi”.