Sportski savez opštine Petrovac na Mlavi proglasio najbolje sportiste, klubove i sportske radnike u 2019.

U prisustvu uglednih zvanica iz sveta sporta i javnog života Sportski savez opštine Petrovac na Mlavi je 20. februara 2020. proglasio najbolje sportiste, klubove i sportske radnike u 2019.

Svečanosti u Domu kulture prisustvovali su: predsednik Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković, direktor Sportskog saveza Srbije Dragan Šešum, predsednica Sportskih igara mladih (SIM Srbija) Ivana Jovanović, predsednica Skupštine Košarkaškog saveza Beograda Dragana Kontić, Maja Knežević Romčević, ispred Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu SKGO Srbije, generalni sekretar Rvačkog saveza Srbije Milan Jelić, predsednik Sportskog saveza Beograda Goran Tomašević, selektor ženske fudbalske reprezentacije Predrag Gvozdenović, gen. sekretar Badminton saveza Srbije Andreja Andrić, Milan Barbir, selektor A Reprezentacije Srbije u badmintonu, FIFA fudbalski sudija Milovan Ristić, internacionalne futsal sudije Đorđe Bilić i Damir Radović, predstavnici sportskih saveza opština Velika Plana, Kučevo, Požarevac, predsednik opštine Duško Nedinić, predsednik SO Milanče Aćimović sa svojim saradnicima, predstavnici Crkvene opštine, javnih preduzeća, ustanova, sportskih udruženja i mnogi drugi.

U svom obraćanju predsednik Sportskog saveza opštine Petrovac na Mlavi Dejan Marković je istakao da su uspesi svakog sportiste veoma značajni za celu opštinu i izrazio nadu da će na nekim od narednih Olimpijskih igara, za četiri ili osam godina, upravo neko od dobitnika priznanja Sportskog saveza Petrovca na Mlavi braniti boje Srbije.

Pozdravljajući prisutne goste predsednik opštine Duško Nedinić je rekao:

„Zahvaljujući svima vama, ova opština i dalje ponosno nosi epitet – opština sporta. Svim nagrađenima, čestitam na postignutim uspesima. Svaki vaš uspeh, čini , sve nas u ovoj opštini, izuzetno ponosnima. Ove nagrade su upravo, znak podrške i zahvalnosti za vaše postignute uspehe, mnogobrojna odricanja i napor koji ste ulagali kako bi postigli što bolje rezultate. Želeo bih i da se zahvalim svim sportskim radnicima koji rade na formiranju novih sportskih nada i koji ulažu veliki trud i rad, kako bi se naša deca rekreirala, trenirala, nizala uspehe i zdravo odrastala.“ rekao je predsedik i dodao: „Naravno, moram da se zahvalim velikim prijateljima iz sveta sporta, od kojih su mnogi danas sa nama, jer nas nesebično podržavaju i pomažu da se sport u našoj opštini stalno razvija. Naš zadatak je da nastavimo da obezbeđujemo sredstva kao i uslove za rad, treninge i takmičenja sportista, rekreativaca i dece, jer sport mora biti dostupan svima, ali i mora imati određen kvalitet.“

Uručenje priznanja je otpočelo dodelom priznanja svim učesnicima na plivanju za Časni krst, koje je ove godine, posle 40 godina, organizovano na Bogojavljenje i na njemu su plivali: Nikola Ilić, Veljko Stević, Aleksandar Stojanović, Zoran Milenković, Zoran Stojanović, Dragan Savić, Miloš Miladinović, Darko Bojić, Marinko Golubović, Milan Živojinović, Srđan Simeonović, Mihajlo Jovanović, Igor Priljeva, Aleksa Micić, Dragi Draguljević, Darko Avramović, Đorđe Radonjić, Vladan Radivojević, Nikola Pavlović, Andrea Filipović, Marko Miletić, Duško Badrić, Damir Drikić, Davor Milisavljević, Milan Ristić, Ivan Manojlović, Aleksandar Stanojević, Marko Jevremović, Nemanja Vuksanović, Stefan Živnutska i Marija Marković.

Dobitnici priznanja za postignute rezultate u 2019. su, u kategoriji školski sport:

Katarina Cvetanović, OŠ „Bata Bulić“ Petrovac, učenica prvog razreda Srednje škole Mladost, sa školskom ekipom u rukometu osvojila je prvo mesto na opštinskom i okružnom takmičenju osnovnih škola. Bila je i član ekipe koja je na završnom takmičenju Sportskih igara mladih u Beogradu osvojila drugo mesto. Član je prve ekipe ŽRK Sloga.

Petar Gajić, OŠ „Žarko Zrenjanin“, odličan učenik sedmog razreda osnovne škole, osvajač je prvog mesta na opštinskom i drugog mesta na okružnom takmičenju u rukometu. Njegov talenat zapažen je i na takmičarskom nivou tako da je pozvan u rukometnu reprezentaciju Centralne Srbije.

Vasilija Milošević, SŠ „Mladost“ Petrovac, koja je od prve godine srednje škole član rukometne ekipe sa kojom je osvojila Školsko državno prvenstvo, 2019. godine, kada su se plasirale na Međuokružno takmičenje. Član je prvog tima ŽRK Sloga i igra na poziciji pivotmena.

Mihajlo Životić, SŠ „Mladost“ Petrovac, svestrani sportista koji je svoju školu zastupao u više sportova. Osvojio je prvo mesto na krosu RTS-a, a sa fudbalskim timom svoje škole osvojio je prvo mesto na Okružnom takmičenju u fudbalu. Postao je prvotimac FK Sloga 33 Petrovac člana Srpske lige – Zapad.

Za najbolje u kategorijama pionira I juniora proglašeni su:

Ilić Magdalena, sportistkinja pionir, članica Šah kluba Sloga. Magdalena se šahom bavi 2 godine. Kao svoj najveći uspeh ističe osvajanje prvog mesta na Republičkom prvenstvu u kategoriji četvrtih razreda osnovnih škola. Postizala je i zapažene rezultate na turnirima – Srebrno jezero drugo mesto i Najbolji potez drugo mesto.

Miljan Rajić, sportista pionir, Rvački klub „Zmajevi“ Petrovac

Član rvačke Reprezentacije Srbije prošle godine postao je prvak Srbije i osvajač Kupa Srbije u rvanju na pesku, drugoplasirani na Prvenstvu Srbije u rvanju grčko-rimskim stilom u uzrastu kadeta. Na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj osvojio je peto mesto.

Ana Antić, sportistkinja junior, Sportski klub Kalifornija

Učenica je sedmog razreda osnovne škole, a prethodne godine kao predstavnik Srbije osvojila je na Balkanskom prvenstvu u KIK boksu srebrnu medalju, a u KIK LIGHT-u bronzanu medalju.

Mladen Nikolić, sportista junior, Rvački klub „Zmajevi“

Mladen je prvak Srbije u rvanju u juniorskoj konkurenciji u slobodnom stilu. Učesnik je Balkanskog prvenstva za juniore u Bugarskoj i osvajač petog mesta, ekipno, za našu zemlju. Stalni je član juniorske reprezentacije Srbije.

Vuk Glasnović, sportista junior, Sportski klub Kalifornija

Kaže da mu je 2019. godina najuspešnija u karijeri. Postao je prvak Balkana u KIK boksu do 74 kilograma, treći na Prvenstvu Evrope, drugi na Internacionalnom kupu u Beogradu i treći na Prvenstvu Srbije.

Najbolji pedagog fizičke kulture – Dragana Filipović

Radi kao nastavnik fizičkog vaspitanja u osnovnoj školi „Branko Radičević“ Melnica-Stamnica. Svojim predanim radom motivisala je mnogu decu da započnu aktivno bavljenje sportom. Bila je dugogodišnja igračica ŽRK Sloga, a nakon prestanka sa aktivnim igranjem ostaje u sportu kao licencirani trener rukometa, rvanja i licencirani trener Bodi bildinga, fitnesa, bodi fitnesa i aerobika.

Najbolji sudija – Dragan Savić

Suđenjem u fudbalu se bavi od 2013. godine i za kratko vreme dostigao je rang sudije druge kategorije, tako da je sada sudija u Braničevskoj okružnoj ligi. Sudijska organizacija mu predviđa mogućnost napredovanja na više rangove takmičenja. Uz ovu osnovnu delatnost sudi i sve utakmice mlađih kategorija Fudbalskog saveza Zapadne Srbije, kao i turnire malog fudbala.

Najbolji trener – Vladimir Jošić, RK Sloga Petrovac

Dugogodišnji golman RK Sloga sa kojim postigao puno dobrih rezultata, po završetku karijere postaje rukometni trener. Još kao igrač pokrenuo je školu rukometa u Klubu čiji polaznici su sada prvotimci RK Sloga. Prvi angažman imao je u ŽRK Sloga, kao pomoćni trener u Super ligi Srbije. U sezoni 2018/19 preuzima mušku ekipu RK Sloga i osvaja drugo mesto u Prvoj rukometnoj ligi Srbije. U tekućoj sezoni ekipa koju vodi zauzima drugo mesto sa velikim šansama za plasman u Super B rukometnu ligu.

Najbolji sportski radnik – Dejan Rajić

Osnivač i dugogodišnji predsednik Rvačkog kluba Zmajevi za kratko vreme uspeo je da organizuje Klub, edukuje trenere i okupi mlade takmičare koji su postali reprezentativci Srbije u svojim kategorijama. Klub se takmiči u Drugoj ligi Srbije i za dlaku im je izmakao plasman u Prvu ligu. Trenutno se nalazi na mestu člana Upravnog odbora Rvačkog saveza Srbije. Profesionalno se nalazi na mestu direktora trgovinskog preduzeća Kastrum DOO.

Plaketu za izuzetne rezultate u planinarskom sportu i alpinizmu Sportski savez dodeljuje Snežani Marković, članu Planinarskog društva Gornjak koja je 2019. godine osvojila Elbrus na Kavkazu, najviši vrh Evrope, visine 5642 metra, za koji je dobila i međunaroodni sertifikat. Planinarski savez Srbije proglasio ju je vrhunskim sportistom u alpinizmu u 2019. godini.

Specijalno priznanje za doprinos sportu i humanitarnom radu uričeno je Filipu Vlajiću. Filip je poreklom iz Velikog Laola kod Petrovca na Mlavi, igrač je kluba Svarko Riders Tirol iz Inzbruka koji pripada samom vrhu Američkog fudbala u Evropi. 2016. godine se priključuje Reprezentaciji Srbije sa kojom učestvuje na Evropskom prvenstvu B kategorije gde igraju finale protiv Italije i tesno gube 14-17. U ovom trenutku reprezentacija Srbije čiji je Filip član zauzima 7. mesto u Evropi.

Filip je u srpskim zajednicama u Austriji i srednjoj Evropi, a i u opštini Petrovac na Mlavi poznat po humanitarnom radu i pozitivnom predstavljanju Srbije. On je jedan od osnivača Srpske pravoslavne omladine Insbruk, a trenutno je predsednik Upravnog odbora ove organizacije. Na Filološkom fakultetu u Insbruku studira translacione nauke, koje privodi kraju i istovremeno prevodi i lektoriše tekstove za „Informativni i integracioni časopis SPOJI“.

Specijalno priznanje za postignute rezultate u atletici – Milošu Radojkoviću

Petrovčaninu, članu Atletskog kluba Crvena zvezda koji je u 2019. godini izborio status državnog reprezentativca u juniorskoj konkurenciji u štafeti 4x400m i osvojio bronzu na Balkanijadi. Sa Crvenom zvezdom bio je prvak Srbije u štafeti 4×100 i 4×200 metar, a dok je nastupao za AK Partizan osvojio je prvo mesto na Prvenstvu Srbije u štafeti 4×400 metara. U pojedinačnoj konkurenciji postao je vicešampion Srbije na 400 metara u juniorskoj konkurenciji.

Specijalno priznanje za postignute rezultate u sportskom obaranja ruku – Radiši Milojkoviću

Član je kluba Vukovi osvojio je Svetski kup levom i treće mesto desnom rukom. Na taj način postaje svetski šampion u sportskom obaranju ruku. Inicijator je i organizator turnira u obaranju ruk Petrovac open koji je postao turnir međunarodnog karaktera.

Plaketa za pomoć u organizaciji i izveštavanju sa sportskih manifestacija – Zlatani Korunović.

Na ovaj način Sportski savez izražava zahvalnost Zlatani za učešće kao voditelja programa na mnogim manifestacijama u organizaciji Saveza: KROS RTS-a, Memorijalna trka Dragutin Tomašević, Turnir u malom fudbalu i druge. Kao novinar RTV Mlava pratila je sportske događaje u opštini i prezentovala ih javnosti čime je doprinela popularizaciji sporta u našoj opštini.

Specijalno priznanje za doprinos razvoju planinarstva i alpinizma – Dejanu Antiću

Dejan Antić je bio nosilac programa izgradnje alpinističke staze Via Ferrata Gornjak koja je uspešno završena i puštena u rad u proleće 2019. godine. U međuvremenu je završio kurs za vodiča na istoj stazi, a kao predsednik Planinarskog društva Gornjak zaslužan je za popularizaciju staze koja je pobudila veliko interesovanje kod ljubitelja planinarstva u Srbiji, čime je značajno doprineo razvoju aktivnog turizma u petrovačkoj opštini.

Specijalno priznanje za dugogodišnju saradnju – Radoslavu Simiću, za vođenje programa na svečanostima dodele priznanja za Sportistu godine i Memorijalnoj trci „Dragutin Tomašević“. Svojom stručnošću, profesionalnošću, elokvencijom i poznavanjem srpskog sporta podigao je na viši nivo manifestacije petrovačke opštine i učinio ih zanimljivijim za gledaoce.

Dobitnici Plaketa za izuzetan doprinos u sportu su: Milan Vojinović (RK Sloga), Esad Jakupović (AK Dragutin Tomašević) i Jovan Petrović (OK Sloga – Jedinstvo)

Sportskim prijateljima Plakete za izuzetan doprinos sportu dodeljene su:

Božidaru Đurkoviću predsedniku RSS, za izuzetnu sportsku saradnju I Ivani Jovanović ispred Sportskih igara mladih, za doprinos razvoju sporta u opštini Petrovac na Mlavi

Najbolja muška sportska ekipa – RK Sloga Petrovac, jedan je od najstarijih rukometnih klubova u Srbiji. U svojim počecima bio je član Beogradske zone, koju mnogi rukometni radnici smatraju najznačajnijim činiocem za razvoj rukometa u Srbiji. U okviru takmičenja u SFRJ najbolji rezultat je plasman u tadašnju Kvalitetnu ligu Srbije, kasnije je najbolje plasiran u Drugu saveznu ligu SRJ. Trenutno se sa seniorskom ekipom takmiči u Prvoj rukometnoj ligi, grupa Centar i zauzima drugo mesto sa velikim šansama za osvajanje prvog mesta i plasman u Super B rukometnu ligu. Vredno je napomenuti da je u 2019. godini ponovo pokrenuta Škola rukometa koja okuplja preko 60 polaznika. Jedan od njih je već postao reprezentativac Srbije – grupa centar.

Najbolja ženska sportska ekipa – ŽRK Sloga

ŽRK Sloga je osnovan 1957. godine. Za vreme svog postojanja klub je ostvario dosta uspeha. Izdvajaju se rezultati u nekoliko poslednjih godina. U sezoni 2014/2015 klub je kroz baraž izborio plasman u Super ligu Srbije i na taj način postao prvi klub sa ovih prostora koji se takmičio u najelitnijem rangu. Trenutno se takmiči u Super B rukometnoj ligi Srbije. Inače klub ima i mlađe kategorije u kojima trenira oko 80 rukometašica i sa uspehom se takmiči u ligama različitih uzrasnih kategorija. Тri devojčice ovog kluba selektirane su u nacionalne reprezentacije mlađih kategorija Srbije, a Teodora Bogosavljević je kadetski reprezentativac.

Najbolja sportistkinja senior za 2019. je Teodora Bogosavljević rukometašica ŽRK Sloga

Odlična je učenica SŠ Mladost i još bolja rukometašica. Član je prvog tima ŽRK Sloga člana Super B rukometne lige Srbije. Rukometom se bavi od prvog razreda osnovne škole, a trenutno je član juniorske Reprezentacije Srbije u rukometu koja je na Evropskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju. Imala je i mnogo uspeha u školskom sportu sa rukometnim ekipama osnovne i srednje škole koje su osvajale naslov državnog prvaka.

Najbolji sportista u seniorskoj konkurenciji za 2019. godinu je Boško Grgić košarkaš KK Sloga.

Igrač KK Sloga je od njegovog osnivanja. Igra na poziciji beka i u svojoj karijeri više puta je bio najbolji strelac Srpske košarkaške lige. Jedan je od osnivača škole košarke svog kluba i uspeo je da odgaji reprezentativca Srbije u kadetskoj selekciji. Pionirska ekipa KK Sloga kojoj je trener prošle godine osvaja prvo mesto u ligi. Bavi se i basketom 3×3 i osvajač je mnogih turnira. Radi kao pedagog fizičke kulture u SŠ Mladost i OŠ Jovan Šerbanović Ranovac.

U kategoriji sportske nade dobitnici su: Milan Pajović, Stefan Ilić, Vojin Vlajić, Lazar Muždalo, Danilo Nikolić, Milan Radulović, Ognjen Popović, Luka Lukić, svi članovi Škole fudbala FK „Sloga 33“ u kojoj treniraju 4 godine, vrlo su talentovani igrači o čemu svedoče pobede na mnogobrojnim turnirima. Sa svojom ekipom trenutno se takmiče u Ligi petlića i ligi Fudbala 7.

Takođe, sportske nade: Tea Cepenjor, Sara Đorđević, Anja Radojković, Nikolina Ristić, Jana Miladinović I Stela Trajić, dvojčice koje u ŽRK Sloga treniraju 2 do 3 godine. Kažu da vole rukomet zato što je dinamičan sport sa loptom, i da im omogućava pravilan rast i razvoj. Još uvek nemaju zvanične utakmice, ali se takmiče sa drugim klubovima u mini rukometu.

Priznanja su dobili I: Andrej Prokić, Luka Stojanović, Branislav Kokotović, Milica Mičić, Milica Ljubić, članovi Petrovačkog sportskog kluba, talentovani igrači badmintona, koji tek započinju sa takmičenjima.

Zatim, Martinović Manfrit – Bokserski klub Sloga 2015, boks trenira 2 godine, u prošloj godini boksovao je uvodne mečeve, a u 2020. očekuju ga prvi takmičarski mečevi.

Mlade fudbalske nade, dolaze nam i iz FK „Trgovački“, Petrovac. Njihovi treneri su uvereni da će postati odlični sportisti jer su već pobeđivali na velikom broju turnira na kojima su učestvovali, i učešćem u Mini maxi ligi osvajanjem prvog mesta dokazali talenat, a to su: Luka Savić, Mihajlo Krinulović, Boško Joksimović, Luka Milosavljević, David Janošević, Nikola Miladinović, Nikola Kesler, Aleksandar Damnjanović.

Polaznici Škole rukometa RK Sloga vredno treniraju i započeli su svoja takmičenja učešćem na revijama mini rukometa, kao i prijateljskim utakmicama sa drugim klubovima: Viktor Mirković, Aleksa Životić, Lazar Mičić, Vasilije Bačkić, Teodor Milivojević i Aleksa Kruezi

Košarkaški klub Sloga je za kratko vreme okupio veliki broj talentovanih košarkaša i košarkašica, u takmčenju pionirske lige Centralne Srbije zauzimaju prvo mesto, najtalentovaniji među njima su: Vukan Miletić, Vasilije Milosavljević, Ognjen Savić, Lara Milošević I Vukašin Šošić

Za sportske atletske nade proglašeni su članovi AK „Dragutin Tomašević“ koji su talenat potvrdili osvajanjem prvih mesta na kros takmičenjima: Anđelka Štrbac, Lola Jordanov, Filip Bojić i Miloš Miloradović.

U Školi šaha ŠK „Sloga“ istakli su se kao perspektivni šahisti: Anja Gajić, Andreja Paunović, Ina Đelović, Teodora Jovanović, Aleksa Stepanović, Bogdana Savić, Stevan Milovanović i Lazar Stojilović.

Mladi kik bokseri SK Kalifornija počeli su da osvajaju medalje na pionirskim prvenstvima i turnirima, a to su: Stefan Stojilović, Mihailo Antić i Iskra Belić.

U školi tenisa Tenis kluba Petrovac istakli su se: Lazar Perić, Danijela Milojević, Sara Ljubisavljević, Vukašin Palević, Milica Radojković i Nina Ljubisavljević.

Mlade nade rvanja dolaze iz kluba Zmajevi: Ognjen Ugrinović i Stefan Stošić

Budući odbojkaški asovi OK Sloga – Jedinstvo su: Kristina Miladinović, Jovana Miladinović, Anđelija Stošić, Tamara Đorđević, Lena Spasojević, Vasilija Ljubisavljević, Vukan Petrović i Miloš Cvijanović

Program u prepunoj sali Doma kulture ulepšao je crkveni hor Sveti Luka, proglašenje najboljih sportista u 2019. organizuje Sportski savez uz pokroviteljstvo Opštine Petrovac na Mlavi.

Add Comment

Click here to post a comment