Vesti

Položeni venci na spomenike u Melnici i Dobrnju

Dan državnosti je u opštini Petrovac na Mlavi obeležen polaganjem venaca najpre na spomenik Paulju Matejiću u Melnici.

Dan državnosti obeležava se na Sretenje, u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vođstvom Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak. Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije – Sretenjski ustav.

“Paulj Matejić je bio vojvoda Mlavske Kneževine Požarevačke nahije od 1811. godine. U Prvom srpskom ustanku zajedno sa Karađorđem, Petrom Dobrnjcem, Stevanom Sinđelićem i drugim vojskovođama, predvodio je ustanike iz Mlavskog kraja u borbi za oslobođenje Srbije. Učestvovao je u mnogim značajnim bitkama, na Čegru, Ivankovcu, Deligradu…

Paulj Matejić je rođen u Melnici, gde je i živeo i posedovao mnogo zemlje. U Melnici postoje ostaci kamene vodenice koja je bila u njegovom vlasništvu, a čijom bi obnovom i restauracijom dobili objekat od velikog istorijskog i kulturnog značaja” rekao je danas u svom obraćanju prilikom obeležavanja Dana državnosti predsednik MZ Melnica Vladan Stanojlović.

Povodom obeležavanja Dana državnosti delegacije Opštine Petrovac na Mlavi i Boračke organizacije položile su vence u i Dobrnju, na spomenike vojvodi Petru Dobrnjcu i njegovom bratu, knezu Stevanu Dobrnjcu.