foto: Nacionalni savet Vlaha
Vesti

Održan tematski dijalog u Palati Srbija

U Palati Srbija u ponedeljak, 15.marta 2021. godine održan je tematski dijalog u vezi sa predlogom strategije razvoja obrazovanja u Republici Srbiji do 2030. godine.

Dijalog je vođen sa strane najrelevantnijih institucija i pojedinaca u zemlji, predstavnika EU i predstavnika Nacionalnih Saveta nacionalnih manjina. U ime Nacionalnog Saveta vlaške nacionalne manjine učešće u radu je uzeo Radiša Dragojević, predsednik IO NSVS.

foto: Nacionalni savet Vlaha

„Velika nam je čast i zadovoljsto kojim pristupamo predlogu Strategije razvoja obrazovanja i svim njenim činiocima kao stub očuvanja kulture svih Nacionalnih manjina, tako i Nacionalnog saveta Vlaha. Verujem da je današnji sastanak, način i pristup značajan za Vlahe, ovakvim aktivnim dijalogom mi trasiramo put razvoja u budućnost, pre svega mislim na afirmaciju i predstavljanje Vlaškog jezika i pisma. Moram da pohvalim velike napore ministarke Gordane Čomić koja svojom inicijativom predstavlja manjine i njihov značaj za Republiku Srbiju”, istakao je predsednik Izvršnog odbora NSV Radiša Dragojević.

Prisutnima su se pored ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordane Čomić obratili i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, narodni poslanik i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Muamer Bačevac, zamenik šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk i koordinator nacionalnih saveta nacionalnih manjina Borče Veličkovski.