Vesti

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Petrovcu na Mlavi

U sredu, 21.aprila od 09 do 14 časova, u tranfuziomobilu Instituta za transfuziju krvi Srbije održaće se akcija dobrovoljnog davanja krvi na trgu u centru Petrovca na Mlavi.

Ovo je sedma akcija ove kalendarske godine, tokom svih dosadašnjih akcija 139 dobrovoljnih davalaca je dalo krv. Prema rečima predsednice Crvenog krsta Petrovac na Mlavi Milene Vasić, ovaj broj je manji nego uobičajeno usled pandemije korona virusa. Ona je apelovala na sve sugrađane da se odazovu akciji, jer je potreba za jedinicama krvi povećana u ovim okolnostima kao i da objektivni rizici ne postoje jer se svaka akcija organizuje u skladu sa epidemiološkim merama.

Crveni krst Srbije sprovodi konkurs “Krv život znači” uz učešće učenika osnovnih i srednjih škola koji na kreativan način doprinose promociji dobrovoljnog, nenagrađenog i anonimnog davanja krvi.

Konkurs se sprovodi kroz likovno, literarno i video izražavanje a učenici konkurišu u 3 uzrasne kategorije.

Crkveni krst Petrovac na Mlavi učestvuje dugi niz godina na ovom konkursu a ove godine poslati su literalni i likovni radovi učenika svih kategorija, od 1-4. razreda, od 5-8. razreda osnovne škole i učenika od 1-4. razreda srednje škole „Mladost“ Petrovac na Mlavi.