Vesti

Obeležen Dan opštine Petrovac na Mlavi

Nakon svečanog puštanja u saobraćaj rekonstruisanog pešačko – biciklističkog mosta, povodom Dana opštine Petrovac na Mlavi održana je svečana sednica Skupštine opštine. Sednica je održana u Kulturno prosvetnom centru, u skladu sa epidemiološkim merama.

Goste su pozdravili i dočekali predsednik opštine Duško Nedinić, zamenik predsednika opštine Goran Ristić i predsednik Skupštine opštine Milanče Aćimović.

Prijemu su pored zvaničnika iz naše opštine prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Branko Ružić, Zoran Kasalović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Davor Štefanek, predsednik Sportskog saveza Srbije, Goran Marinković, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Zoran Kostić, posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Đorđe Đoković, posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mileta Radojević savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, narodna poslanica Nataša Ivanović, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Novica Janošević, predsednici opština i skupština.

Nakon prikazivanja filma kojim su predstavljeni realizovani projekti u protekloj godini prisutne je pozdravio predsednik opštine Duško Nedinić:

„Poštovani ministre, uvaženi gosti, dame i gospodo, prijatelji opštine Petrovac na Mlavi, dozvolite da vam, pre svega, poželim iskrenu dobrodošlicu i prijatan boravak u Petrovcu na Mlavi i da vam se svima zahvalim što ste svojim prisustvom uveličali našu svečanost povodom Dana opštine. Želim da vam prenesem pozdrave i od Aleksandra Jokića, koordinatora za Braničevski i Pomoravski okrug Srpske napredne stranke – velikog čoveka i prijatelja ove opštine, uz čiju smo dugogodišnji podršku mnogo toga dobrog uradili za našu opštinu, a koji će nam se kasnije pridružiti. Velika je radost kada jedna mala opština ima prijatelje kao što su ministar Ružić, Sportski savez Srbije koji je takođe danas sa nama, predsednici opština i skupština, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha… „Gde se prijateljski putevi stiču, tu ceo svet izgleda kao zavičaj“.

Kada smo prošle godine, zbog epidemiološke situacije, obeležavali ovaj naš značajan dan u skromnim uslovima, svi smo polagali nade da će ova situacija mnogo kraće trajati i da će nam se životi ubrzo vratiti u normalne tokove. Na žalost, i ovu godinu obeležila je borba protiv kovida, ali sa druge strane, ovaj Dan opštine proslavljamo u mnogo povoljnijim okolnostima. Zahvaljujući našoj državi, nama je danas dostupna vakcina protiv ove pošasti koja nam je gotovo ukrala godinu dana života. Nesumnjivo je jedan težak period za nama. Ali, želim da istaknem: iako prošlog puta nismo bili skupa, podrške nije nedostajalo. Najpre u samoj opštini, kada su naši sugrađani više puta pokazali humanost na delu, hrabrost i slogu. Kada je zajednica složna i radimo jedni za druge, svaka prepreka se može prevazići ili bar lakše podneti. Podrške nije izostalo ni od mojih kolega iz susednih opština ni od naše države. Sve je to doprinelo, da se prethodna godina lakše podnese, ali i da se fokusiramo na rad i u trenutcima kada je bilo najteže. A radili smo mnogo, baš u inat ovoj nesreći. Imali ste priliku videti kako je to izgledalo kod nas prethodne godine, mnoge stvari su još započete i tek će se videti. Možda ću zvučati neskromno, ali mislim da je, govoreći o poslu, dobra godina za nama, kada se u obzir uzmu okolnosti, ali da nam bolje godine tek predstoje.

Moj tim i ja imamo viziju Petrovca na Mlavi u budućnosti i na tome svakodnevno radimo. Želimo da Petrovac na Mlavi bude opština u kojoj svi građani i mladi biraju da žive, rade, investiraju i zasnivaju svoje porodice. Želimo da budemo prepoznatljivi po razvijenom turizmu, poljoprivredi i povoljnom ambijentu za investiranje. Želimo i da naši građani budu ekološki osvešćeni, da imamo razvijene zdravstvene i socijalne usluge i bogat i raznovrstan društveno-kulturni život. Sa svakim urađenim projektom, mi smo korak bliže ostvarenju ove vizije. Ono što je takođe važno, je da je ovo i vizija naših sugrađana, zbog čega smo i dobili ubedljivu podršku na izborima prošle godine. Danas je pravi dan da budemo lokal patriote i učinimo nešto dobro za našu zajednicu. To dugujemo i svim zdravstvenim radnicima koji su tokom prethodne godine, davali sve od sebe da sačuvaju naše živote. Naš moto je da samo zajedno, mi gradimo zajednicu po meri svih nas.

Čestitao bih dobitnicima nagrada, a svim mojim sugrađanima, želim srećan Dan opštine Petrovac na Mlavi. Živeli i srećno!“

Povodom Dana opštine, dodeljene su nagrade “4. jun”, u vidu povelje, priznanja sa novčanom nagradom i priznanja, kao i nagrada “Dragutin Tomašević”.

Nagrada „4. jun“ u vidu povelje dodeljena je:

Branku Ružiću, prvom potpredsedniku Vlade Republike Srbije i ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za doprinos razvoju opštine Petrovac na Mlavi.

COVID ambulanti Doma zdravlja Petrovac na Mlavi, za izuzetne rezultate u zdravstvenoj zaštiti građana;

Domu za decu i lica ometenu u razvoju „Dr Nikola Šumenković“ Stamnica, za postignute rezultate u radu;

Nagrada „4. jun“ u vidu priznanja sa novčanom nagradom dodeljena je:

Stefanu Radosavljeviću, pripadniku Vatrogasno spasilačke jedinice Petrovac na Mlavi, za predan i uspešan rad;

Armandu Pacikasu, kriminalističkom inspektoru PS Petrovac na Mlavi, za postignute rezultate na suzbijanju kriminaliteta;

Vladanu Miliću, profesoru istorije iz Ćovdina, za predan rad u oblasti obrazovanja i izuzetne rezultate postignute na takmičenjima;

Dragani Konić, radniku Sportskog centra Petrovac na Mlavi, za postignute rezultate u dugogodišnjem radu.

Nagrada „4. jun“ u vidu priznanja dodeljene su:

Fudbalskom klubu Ranovac, za izuzetne rezultate postignute u oblasti sporta;

Posthumno Radetu M. Obradoviću, pesniku iz Velikog Popovca, za razvoj kulture i očuvanja tradicije;

Mesnoj zajednici Ždrelo, za doprinos razvoju sela.

Nagrada „DRAGUTIN TOMAŠEVIĆ“, kao poseban vid društvenog priznanja za postignute rezultate i dostignuća u oblasti sporta, dodeljena je: Davoru Štefaneku, predsedniku Sportskog saveza Srbije.

Program obeležavanja Dana opštine Petrovac na Mlavi je svojim izvedbama ulepšao Narodni orkestar Serbia, kao i folklorna grupa Korak po korak.