Vesti

Seoske igre Sportskog Saveza Srbije održane u Kamenovu

Opština Petrovac na Mlavi bila je u subotu, po drugi put, domaćin Seoskih igara Sportskog Saveza Srbije, u subotu 12. juna u Kamenovu. Ovogodišnje seoske igre otvorio je predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić.

Dečiji uzrast KUD-a „Petrovački ansambl“, na otvaranju manifestacije predstavili su se folklornim nastupom, vlaškim igrama iz okoline Petrovca na Mlavi.

Takmičari su se nadmetali u deset sportskih disciplina karakterističnih za nekadašnja seoska druženja i nadmetanja: fudbal, odbojka, šah, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje štapa, nadvlačenje konopca, narodno rvanje, poligon i obaranje ruku.

Seoske igre su pokrenute 2019. godine sa ciljem unapređenja sportskih aktivnosti mladih u seoskim sredinama, očuvanja tradicije i promocije prirodnih lepota srpskih sela.

Seoske igre u Kamenovu organizovao je Sportski savez Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta, u saradnji sa opštinom Petrovac na Mlavi, MZ Kamenovo i opštinskim Sportskim savezom. Ova manifestacija je odličan način da se svi, bez obzira na godine, podstaknu na rekreaciju.

Opština Petrovac na Mlavi je 2019.godine bila domaćin ovog takmičenja u Šetonju, a prošle godine na poziv Sportskog saveza Srbije, Sportski savez opštine Petrovac na Mlavi je učestvovao na velikom finalu seoskih igara u Vrnjačkoj Banji, osvojivši 2. mesto u ukupnom plasmanu.

Pored fizičke aktivnosti, ovo je prilika da provede vreme u druženju i razonodi. Pravo učešća na Seoskim igrama u Kamenovu imale su ekipe iz svih seoskih mesnih zajednica opštine Petrovac na Mlavi, a 15 ekipa je ove godine uzelo učešće.

Opština Petrovac na Mlavi je jedna od 25 lokalnih samouprava gde se održava ova manifestacija koja spaja ljude, neguje tradiciju i promoviše sport.

Nakon završenih Seoskih igara Sportskog saveza Srbije u Kamenovu ekipni plasman je bio sledeći:

Treće mesto – ekipa Stamnica

Drugo mesto – ekipa Kamenovo

Pobednik – ekipa Veliko Laole.

Cilj Seoskih igara je i da se što više ljudi na selu, a prvenstveno mladi i deca uključe u sport. Pobednici opštinskih takmičenja nastavljaju takmičenje, do finala koje će se održati početkom septembra, u trajanju od dva dana. Pobednik finalnog takmičenja osvaja glavnu nagradu – izgradnju sportskog terena u selu pobednika.