Vesti

Otvorena izložba 100 godina petrovačke Gimnazije

U utorak 14. septembra 2021. godine u Galeriji Zavičajnog muzeja svečano je otvorena izložba 100 godina petrovačke Gimnazije. U saradnji Srednje škole “Mladost”, Zavičajnog muzeja i Kulturno prosvetnog centra Petrovac na Mlavi, zajedno sa istoričarima Miroljubom Manojlovićem i Miloradom Đorđevićem, profesorkom srpskog jezika i književnosti i bivšom direktorkom Jadrankom Cvetković i ostalim građanima koji su učestvovali u prikupljanju materijala, izložbu su pripremili arheolog Jasmina Živković i istoričar umetnosti Darko Stokić.

Izložbu su otvorili direktorka Zavičajnog muzeja Žaklina Perić, direktor srednje škole Mladost Aleksandar Filipović i Teodora Obradović, diplomirani etnolog i antropolog.

“Izložba 100 godina gimnazije u Petrovcu je nastala kao rezultat saradnje između Zavičajnog muzeja i Srednje škole Mladost i zapravo prati istorijat jedne od najstarijih obrazovnih ustanova u našoj opštini, od osnivanja pa sve do danas. Iako je prošla kroz mnoge teške periode, posebno tokom drugog svetskog rata i različite reforme tokom 100 godina svoga postojanja, Gimnazija je sačuvala svoj visoki renome i svoju kulturno-prosvetnu ulogu, pružajući učenicima široko obrazovanje i opštu kulturu čime ih na najbolji način priprema za dalje školovanje.

Želja Petrovčana da dobiju gimnaziju ostvarena je Ukazom Njegovog Kraljevskog Visočansta Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, školske 1920/21 godine, pod nazivom Državna realna Gimnazija. Ona je više puta menjala svoj naziv, a sve do 1965. godine delila je zgradu sa Osnovnom školom. Prvi viši tečajni ispit, odnosno prva velika matura održana je 1952. godine. Prekretnica u njenom radu bila je 1965. kada je sagrađena nova školska zgrada uz podršku čitave društvene zajednice na čelu sa tadašnjim direktorom Božidarom Veljovićem, a u godinama koje slede nastavljen je rad na njenom unapređenju i modernizaciji.

Potpuno ukorenjena u razvoj grada Gimnazija je uvek imala posebno i važno mesto za sve petrovčane, jer ona nije bila samo škola u kojoj se sticalo znanje, već i centar društvenog života. U njenom holu pored diskoteke koja je bila omiljeno mesto za izlaske mladih, organizovane su i izložbe, koncerti, pozorišne predstave i druga dešavanja. Iz njenih klupa ponikli su ugledni lekari, književnici, ekonomisti i brojni drugi, a neki od njenih maturanata vratili su se posle završenih studija i započeli svoj rad kao profesori ove ustanove.

Deleći sudbinu sredine i vremena u kome je nastala i razvijala se Gimnazija je ostala škola u kojoj se prožimaju tradicija i inovativnost, iskustvo i mladost. Izložba nije samo priča o Gimnaziji, već je priča o svima nama koji smo je pohađali, jer sve ono što čini njen duh i danas u sebi nose svi njeni sadašnji i bivši učenici i nastavnici.

Na kraju, dugujemo veliku zahvalnost Srednjoj školi Mladost, Kulturno prosvetnom centru, istoričarima Miroljubu Manojloviću i Miloradu Đorđeviću, Jadranki Cvetković i svim ostalim građanima koji su učestvovali u prikupljanju materijala za ovu izložbu.“

Muzej je za posetioce otvoren svakog radnog dana od 08 do 20 časova i subotom od 10 do 14 časova.