Vesti

Legat Verice Milošević na poklon biblioteci

Danas je u Narodnoj biblioteci “Đura Jakšić” u Petrovcu na Mlavi potpisan ugovor o poklonu između poklonodavca glumice Verice Milošević i direktorke NB “Đura Jakšić” Jadranke Grbinović. Poklonjeno je 27 kolaža “Lica” likovne tehnike kolaž, modernističke formacije, autorke Verice Milošević.

“Sa radošću vam poklanjam sve to i nadam se da će i oni koji dođu ovde da razgledaju i da se raduju jer koja je svrha ovog mog darivanja, pa i rada uopšte kolaža, to je da obradujem ljude. Da im izazovem osmeh, a i da se sete nekih poznatih ličnosti”

Autorka je uradila i 6 ličnosti među kojima su Milena Pavlović Barili, koja će biti poklonjena i postavljena u njenoj rodnoj kući u Požarevcu, kolaž Žanke Stokić se već nalazi u Velikom Gradištu i čeka svoju postavku, kolaži Milice Stojadinović Srpkinje i Mine Karadžić smeštene su još pretprošle godine u karlovačkoj biblioteci zajedno sa Brankom Radičevićem, a Srbobran je dobio kolaž svoje Lenka Dunđerski, gde se nalazi porodična grobnica Dunđerski.

U petrovačkoj Gimnaziji se nalaze kolaži gospođe Flore, koja predstavlja prirodu našeg kraja, Gornjak i Homolje. Prema autorkinim rečima to je jedno poštovanje prema prirodi i prema lepoti ovog kraja. Za biblioteku kaže da je pravo mesto za postavku legata jer je toliko knjiga, toliko likova, toliko ličnosti u romanima i pričama, esejima i istoriji celoj, te tako, za kraj je citirala Ivu Andrića:

“Zvezdanog neba i ljudskog lica, nikad se čovek neće moći nagledati”.