Vesti

Opština Petrovac na Mlavi organizovala predavanje za poljoprivrednike

U Petrovcu na Mlavi, u maloj sali opštine u sredu, 2. februara održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače posvećeno subvencijama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Predavanje su održali predstavnici Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Požarevac.

Jedna od tema bila je posvećena IPARD programu u Srbiji, ovo predavanje održala je dipl. inž. Milena Zafirović prema čijim rečima je procenat iskorišćenosti IPARD programa mali, kao i u čitavoj Srbiji. Jedan od razloga je strah od papiroloških zahteva, ali, prema njenim rečima, svi koji su jednom aplicirali za sredstva, nakon odobrenja nekog od projekata, ko po pravilu nastavljaju sa konkurisanjem.

O drugom javnom pozivu u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2022. godini, koji je među poljoprivrednicima poznat kao „50:40:10“ govorila je dipl. inž. Dragana Urošević.

Dipl. inž. Kristina Lazarević govorila je o podsticajima za kupovinu opreme i mehanizacije za biljnu proizvodnju, sa ostvrtom na stočarsku proizvodnju, a na predavanjima je istaknuto da svi zainteresovani za neki od programa mogu da se za pomoć, pojašnjenj i detalje jave PSSS Požarevac.

Predavanje je inicirala i organizovala Opština Petrovac na Mlavi u okviru zimske škole za poljoprivrednike. Iz nadležne službe kažu da će u narednom periodu biti organizovano još predavanja za poljoprivrednike, jedno od njih biće posvećeno zadrugarstvu za koje se očekuje potvrda predavača.