Vesti

Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem

U okviru redovnih planskih aktivnosti Centra ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Požarevac, dana 09.02.2022. godine u vremenu od 10:00 do 10:45 u velikoj sali Centra za kulturu Požarevac, realizovana je promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem.

Promocija je realizovana od strane pripadnika Centra ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Požarevac, i to načelnik centra major Željko Fuštić, vojni službenik Siniša Canić i vojni službenik Dragan Ivković.

U uvodnom delu major Fuštić Željko je pozdravio prisutne, a potom saopštio cilj navedene promocije, način realizacije iste i saopštio plan aktivnosti.

O uslovima i načinu podnošenja prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka učenike je upoznao major Željko Fuštić, a o realizaciji lekarskih pregleda, regrutaciji i priprema za uput prisutne je upoznao vojni službenik Ivković Dragan.

Kao veoma važno i novo major Fuštić je naglasio da kandidati za dobrovoljno služenje vojnog roka mogu podneti prijavu (osim kao do sada u opštinskim kancelaraijama Centra MO za lokalnu samoupravu Požarevac) i preko eUprave i na šalterima JP „Pošta Srbije“, takođe je naglasio i da se prilikom realizacije lekarskih pregleda za dobrovoljno služenje vojnog roka odmah istovremeno realizuje i lekarski pregled za prijem u profesionalnu vojnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika po ugovoru na određeno vreme (tako da odmah po završetku vojnog roka počinju da rade u jedinicama Vojske Srbije). Pored navedenog je naglasio i da su novčana primanja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka znatno povećana tako da mesečno iznose oko 35.000,00 dinara.

Nakon toga major Fuštić je učenike upoznao sa aktivnostima koje ih očekuju nakon javljanja na dobrovoljno služenje vojnog roka u Centrima za obuku, vrstama i načinu obuke, uslovima za podnošenje molbe za prijem u profesionalnu vojnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika nakon završetka služenja vojnog roka, formacijskim radnim mestima na kojima bi bili raspoređeni, novčanim primanjima za vreme služenja vojnog roka kao i novčanim primanjima nakon prijema u profesionalnu vojnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika. Pripadnici Centra ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Požarevac i Centra za obuku KoV iz Požarevca odgovarali su na postavljena pitanja od strane učenika.

U završnom delu major Fuštić se zahvalio učenicima koji su izdvojili vreme da prisustvuju navedenoj promociji i zahvalio se i direktoru i zaposlenima u Centru za kulturu na gostoprimstvu i pruženoj pomoći oko realizacije promocije za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem.