Vesti

Propisane mere na zaraženom području radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja kod divljih svinja

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Rešenjem od 10.02.2022. proglasila je Lovište: „Trest“ (Petrovac na Mlavi) u Braničevskom upravnom okrugu ZARAŽENIM (INFICIRANIM) PODRUČJEM od zarazne bolesti AFRIČKA KUGA SVINJA kod divljih svinja.

Lovišta koja se graniče sa lovištem „Trest“ (Petrovac na Mlavi) u Braničevskom upravnom okrugu proglašavaju se PODRUČJEM VISOKOG RIZIKA (ZAŠTITNO PODRUČJE INTENZIVNOG LOVA) od zarazne bolesti afrička kuga svinja kod divljih svinja.

Na ZARAŽENOM (INFICIRANOM) PODRUČJU, radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja kod divljih svinja sprovodiće se sledeće mere:

1. Stavljanje svih lovišta pod službeni nadzor od strane nadležnog veterinarskog inspektora.

2. Popisivanje svih lovišta sa brojnim stanjem divljih svinja i redovno ažuriranje podataka.

3. Privremena zabrana pojedinačnog i grupnog lova svih lovnih vrsta divljači u trajanju od 60 dana od dana zvanične potvrde prvog slučaja AKS u lovištu.

4. Ako analiza rizika ili rezultati dijagnostičkih ispitivanja, ukazuju na dalju nepovoljnu ili nepoznatu epizootiološku situaciju, privremena zabrana lova divljih svinja u lovištu se produžava u trajanju od narednih 30 dana,

5. Izuzetno od tačke 4. ovog stava, u periodu privremene zabrane lova divljač se može loviti samo u slučaju:

  • sanitarnog odstrela
  • odstrela u dijagnostičke svrhe i na
  • kada od divljači nastupi neposredna opasnost po život i zdravlje ljudi ili neposredna ugroženost imovine pravnih i fizičkih lica, u skladu sa propisima i aktima iz oblasti lovstva i veterinarstva, uz
  • nadzor veterinarskog i lovnog inspektora.

6. Nakon isteka perioda privremene zabrane lova, vrši se organizovanje i realizovanje pojedinačnog lova i grupnog lova čekanjem lovnih vrsta divljači za koje je propisano organizovanje ovakvih načina lova, uz najavu lova lovnom i veterinarskom inspektoru najmanje 48 sati pre početka lova, uz poštovanje striktnih biosigurnosnih mera, u skladu sa aktima i propisima iz oblasti lovstva i veterinarstva.

7. Zabrana učešća u lovu, koji se organizuje u periodu privremene zabrane lova u zaraženom području za lica čije se mesto stalnog boravka nalazi u zoni umerenog rizika od AKS (izvan zaraženog i visoko rizičinog područja ).

8. Obezbeđivanje uslova za vršenje epizootiološkog nadzora i uzorkovanja za laboratorijsko ispitivanje kod uginulih divljih svinja i/ili njihovih delova (u daljem tekstu: leševi divljih svinja) ili odstreljenih divljih svinja.

9. Zabrana korišćenja mesa divljih svinja za ishranu ljudi, odstreljenih u zaraženom (inficiranom) području, dok ne istekne period privremene zabrane lova. Nakon toga meso odstreljenih divljih svinja se može koristiti pod uslovom da je skladišteno u objektu za privremeno skladištenje odstreljene divljači, uz poštovanje striktnih biosigurnosnih mera i nakon sprovedenog dijagnostičkog ispitivanja na AKC i dobijanja negativnog rezultata.

Ukoliko se dobije pozitivan rezultat na AKC i samo kod jedne jedinke divlje svinje, trupovi i meso svih odstreljenih divljih svinja iz objekta za privremeno skladištenje odstreljene divljači neškodljivo se uklanja i uništava.

10. Zabrana unošenja ulovište mesa svinja i proizvoda od svinjskog nekontrolisanog porekla namenjenih za ishranu ljudi, odnosno ako ne potiču iz odobrenih objekata i ako nisu u originalnom pakovanju i/ili propisno deklarisani.

11. Leševi divljih svinja i trupovi i organi divljih svinja odstreljenih u toku sanitarnog odstrela, odstrela u dijagnostičke svrhe i lova divljih svinja radi sprečavanja neposredne opasnosti od divljači u lovištu, neškodljivo se uklanjaju i uništavaju zakopavanjem na mestu pronalaženja.

Ukoliko to nije moguće, vrši se transport leševa upakovanih u nepropusne plastične vreһe do najbližeg mesta za zakopavanje koje je za to odredila stručna služba lovišta, a koje mora biti izvan naseljene (urbane) zone, pod nadzorom i uz instrukcije nadležnog veterinarskog inspektora, ili se uklanjanje leševa može izvršiti spaljivanjem u kafileriji uz striktnu primenu biosigurnosnih mera.

12. Nakon završetka neškodljivog uklanjanja, vrši se dezinfekcija mesta zakopavanja leša na propisan način pod nadzorom veterinarskog i lovnog inspektora.

13. Vozila koja se koriste za svrhu transporta leševa ne smeju se koristiti za drugu

14. Lica koja su uključena u aktivnosti u lovištu, a naročito u pronalaženju mrtvih odnosno odstreljenih divljih svinja, ili rukuJU sa istim sprovode biosigurnosne mere u lovištu uz nošenje zaštitne odeće i obuće radi sprečavanja moguće kontaminacije vozila, opreme, zemljišta i dr., a koja se nakon jednokratne upotrebe neškodljivo uništava spaljivanjem ili na drugi način.

15. Zabrana prihranjivanja divljih svinja, može vršiti na određenim lokacijama radi primame za realizaciju odstrela, kao i radi zadržavanja ciljne populacije pod kontrolisanim uslovima u određenom delu lovišta.

16. Zabrana transporta i prometa divljih svinja kao i odstreljenih divljih svinja i njihovih delova u lovištu i iz lovišta unutar zaraženog (inficiranog) lovišta/područja.

17. Kontrola kretanja i aktivnosti lica i vozila u delovima lovišta u kojima se nalaze prirodna staništa divljih svinja.

18. Obaveštavanje lokalnog stanovništva o epizootiološkoj situaciji pojavi AKS u lovištima, kao i obavezi korisnika lovišta u vezi preduzimanja biosigurnosnih mera i lovnih aktivnosti u lovištu.

19. Sprovođenje aktivnog nadzora u cilju kontrole zdravstvenog stanja divljih svinja odnosno plana pojačanog pasivnog nadzora u cilju pronalaženja leševa uginulih divljih svinja svakodnevno, kao i sprovođenje drugih lovnih aktivnosti od strane i uz neposrednu kontrolu interventnih timova korisnika lovišta, u skladu sa propisima i aktima iz oblasti veterinarstva i lovstva, o čemu se vodi posebna evidencija.

Evidencija mora da sadrži podatke o izvršenoj pretrazi lovišta (pasivnom nadzoru) i o sprovedenim lovnim aktivnostima, učesnicima u pretrazi i lovnim aktivnostima, koji se dostavljaju redovno od strane lica koje je za to određeno, u vidu nedeljnih izveštaja nadležnom lokalnom/regionalnom kriznom centru i lovnom inspektoru, elektronskim putem, na obrascu propisanom aktima iz oblasti lovstva i veterinarstva.

U skladu sa dostavljenim podacima, odnosno izveštajima u odnosu na plan i sprovođenje pasivnog nadzora i drugih lovnih aktivnosti, veterinarski i lovni inspektor vrše kontrolu u zaraženom/inficiranom lovištu najmanje jedanput mesečno, o čemu sačinjavaju zapisnik i nalažu potrebne mere. Posebno se obavezuju korisnici lovišta o vršenju pasivnog nadzora, prijave uginuća i dostave uzoraka uginulih svinja na dijagnostičko ispitivanje na AKC, u broju proporcionalno procenjenom brojnom stanju jedinki, a koji ne može biti manji od dva leša po lovištu u toku lovne godine, odnosno perioda nadzora.

20. Popis svih kategorija domaćih svinja na gazdinstvima, redovno ažuriranje podataka o popisu od strane vlasnika i kontrola veterinarskog inspektora.

21. Držanje svih svinja na gazdinstvu u zatvorenim objektima koji moraju da budu izolovane od divljih svinja i ne smeju imati pristup bilo kakvom materijalu koji je mogao da bude u kontaktu sa divljim svinjama.

22. Zabrana ulaska i izlaska domaćih svinja na i sa gazdinstva, bez odobrenja veterinarskog inspektora, uzimajući u obzir epizootiološku situaciju.

23. Dijagnostičko ispitivanje na gazdinstvu svih uginulih ili svinja koje pokazuju

24. Sprovođenje nadzora na gazdinstvima u skladu sa planskim dokumentom.

25. Postavljanje dezinfekcionih barijera upotrebom odgovarajućih sredstva za dezinfekciju na ulazima i izlazima iz objekata i gazdinstva, a po potrebi i vršenje dezinfekcije i deratizacije.

26. Primena odgovarajućih higijenskih i biosigurnosnih mera od strane osoba koje dolaze u kontakt sa divljim svinjama, kako bi se smanjio rizik od širenja virusa afričke kuge

27. Zabrana unošenja na gazdinstvo organa i tkiva divljih svinja, bilo da su odstreljene ili pronajene mrtve, kao i pribora i opreme koji bi mogao da bude kontaminiran virusom afričke kuge svinja.

28. Ubijanje i klanje domaćih svinja na gazdinstvima niskog nivoa biološke sprečavanja širenja bolesti.

29. Zabrana ponovnog naseljavanja svinja na gazdinstvima na kojima je izvršena depopulacija u periodu trajanja mera.