Vesti

„Izbor sportiste u 2021.godini“ u opštini Petrovac na Mlavi

Sportski savez opštine Petrovac na Mlavi je u petak, 4. marta 2022. godine u Narodnoj biblioteci „Đura jakšić“ upriličio prigodnu svečanost povodom proglašenja najboljih sportista, klubova i sportskih radnika u protekloj godini. Nakon prikazivanja filma kojim su predstavljene aktivnosti Sportskog saveza u prošloj godini i pozdravnog obraćanja predsednika Sportskog saveza Dejana Markovića dodeljena su priznanja.

Za izuzetnu saradnju u oblasti sportskog izveštavanja: Milici Stojadinović , RTV Mlava i Milivoju Životiću – TV Braničevo.

Na ovaj način Sportski savez izražava zahvalnost novinarima koji su pratili sportske događaje u našoj opštini i prezentovali ih javnosti čime su doprineli popularizaciji sporta u opštini.

Priznanja za izuzetni doprinos u školskom i u predškolskom sportu uručena su: Aktivu profesora fizičke kulture, Srednjoj školi „Mladost“,- Osnovnoj školi „Bata Bulić“, Predškolskoj ustanovi „Galeb“. Plaketa za izuzetnu saradnju uručena je Narodnoj biblioteci „Đura Jakšić“, a Plaketa za izuzetnu saradnju i unapređenje sporta u opštini Petrovac na Mlavi uručena je Opštini Petrovac na Mlavi.

Sportski savez je odlučio da Plaketu za životno delo u oblasti sporta u opštini Petrovac na Mlavi dobije Radovan Lala Davidov.

Radovan Lala Davidov je rođen 1945.godine. Završio je Poljoprivredni fakultet. Put ga dovodi u Petrovac gde nastavlja svoju uspešnu fudbalsku karijeru. Dugogodišni član FK „Sloga“ koji je upamćen kao jedan od najboljih golmana koje je Petrovac imao. Nakon završetka igračke karijere bio je predsednik Fudbalskog kluba „Sloga“ u tri mandata. Jedan je od osnivača Sportskog Saveza opštine Petrovac na Mlavi koji 2012.godine dobija Prvomajsku nagradu kao najbolji teritoroijalni sportski savez. Na čelu Sportskog saveza opštine Petrovac proveo je 3 mandata. Za svoj doprinos razvoju sporta dobio je Povelju sporta Braničevskog okruga, 1994.godine proglašen je za Živu legendu sporta i 1995.godine Povelju za životno delo. 2007. osniva Udruženje veterana Petrovačkog fudbala Dragoljub Petrović Bonja, koje veoma uspešno funkcioniše u društvu naših najvećih klubova, Crvene Zvezde, Partizana. Zbog zdravstvenih problema Radovan Davidov je bio sprečen da prisustvuje dodeli, pa je plaketu u njegovo ime preuzeo unuk Ognjen.

Mladim sportistima iz opštine Petrovac na Mlavi koji su ostvarili izuzetne rezultate u 2021.godini pripala su priznanja. Atletičari, najmlađi i najuspešniji su:

Stevan Vladić, rođen je 2008.god. Član je Atletskog kluba „Dragutin Tomašević“. Osvojio je 2. mesto na Partizanovom krosu, 1. Mesto u Kostolcu i prvak je Srbije u krosu u ekipnoj konkurenciji u Somboru.

Lola Jordanov, rođena je 2013. godine. Članica je Atletskog kluba „Dragutin Tomašević“. Na Sportskim igrama mladih u Petrovcu i Beogradu osvaja 1. mesto, na Zlatiboru završava na trećoj poziciji, na međunarodnom u Splitu osvaja 5. mesto. Treće mesto zauzima na Partizanovom krosu, u Smederevu četvrto, a u Velikom Gradištu osvaja 1.mesto i zlatnu medalju.

Filip Bojić, rođen je 2010.godine. Član je Atletskog kluba „Dragutin Tomašević“. Učestvovao je i osvajao medalje na brojnim takmičenjima: 5.mesto na Prvenstvu Beograda u dvorani na 200 metara, četvrtu poziciju zauzima na trci u Smederevu i na RTS Krosu u Zaječaru na 800m. Drugo mesto na Partizanovom krosu i u dvorani u organizaciji Srpskog atletskog saveza i Atletskog kluba Partizan. Prvu poziciju zauzima na uličnoj trci u Požarevcu, takođe na trci u Kraljevu i osvaja zlatnu medalju na ekipnom državnom prvenstvu u krosu na 1500m u Somboru. Na regionalnom finalu Sportskih igara mladih u Beogradu osvaja prvo mesto, na državnom drugo, odlazi u Split na međunarodno finale gde zauzima 4.poziciju.

Najmlađi i najuspešniji šahisti opštine su:

Dušan Štrbac

Rođen 2008.godine. Školski, opštinski i okružni prvak za učenike 6. razreda. Okružni prvak u ekipnom takmičenju, na republičkom osvojeno 8.mesto. Osvojio je 1.mesto na okružnom takmičenju u kadetskoj konkurenciji i učestvovao je na republičkom kadetskom šahovskom festivalu Šahovskog saveza Srbije. Sa seniorskom ekipom Šah kluba Sloga ušao je u viši rang takmičenja, trenutno se takmiči u 2. Ligi Centralne Srbije.

Iskra Belić

Rođena 2010.godine. Šah trenira od 2018. Učestvovala je na kadetskom festivalu Šahovskog saveza Srbije i na republičkom školskom prvenstvu. Na državnom takmičenju Sportskih igara mladih na Zlatiboru osvaja treće mesto i plasira se na međunarodno takmičenje u Splitu, gde završava na 4. mestu. Osvojila je Balkanski kup i učestvovala na Evropskom prvenstvu, na kome je zauzela 8. poziciju.

Nijedan sportski rezultat, medalja ili pehar nisu došli na poklon. U svaki rezultat ugrađeno je puno rada, odricanja i emocija.

Najuspešnija sportska ekipa u 2021. godini je Ragbi klub „Torpedo – Mlava“.

Ragbi klub „Torpedo – Mlava“ dvostruki je osvajač Prvenstva Srbije za seniore u grupi B u svom dvogodišnjem postojanju. Tokom takmičarske 2021.godine klub je kao prvoplasirana ekipa u ligaškom delu izborio plasman u Finale Prvenstva Srbije u veoma teškoj konkurenciji. Rezultati kluba, vredan rad i posvećenost rezultirali su pozivima u nacionalnu selekciju u različitim kategorijama. U kratkom vremenskom periodu, Klub je iznedrio dva reprezentativca, Aleksu Atanaskovića i Lazara Grubića.

Najuspešniji trener u 2021.godini je Petar Janković.

Rođen je 1990. Završio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Uspešan rukometaš u RK „Sloga“. Trenerskim poslom bavi se od 2015.godine. Trenutno radi u RK „Sloga“ i uspešan je trener u Rvačkom klubu „Zmajevi“. U okviru Rvačkog saveza poseduje B licencu, a u okviru rukometnog saveza licencu druge kategorije a uskoro sledi prelazak u najvišu treću kategoriju.

Najbolja sportiskinja u 2021. godini je Katarina Rakić.

Rođena je 2006.godine. Badminton trenira od 2017. Članica je „Petrovačkog sportskog kluba“. Takmiči se na prvenstvima Srbije za juniore i seniore. Trenutno se nalazi na 8. poziciji na seniorskoj rang listi Srbije. Osvajač je brojnih medalja od kojih kao najvažnije izdvajamo sa prvenstva Srbije za juniore, do 15 i do 17 godina u Beogradu, dubl u Kragujevcu, u singlu i dublu u Beogradu.

Najbolji sportista u 2021.god je Miljan Rajić.

Rođen je 2004.godine. Počeo je da se bavi rvanjem 2015. Pored brojnih drugih medalja, u 2021. osvojio je srebrnu medalju na Kupu Srbije za seniore. Srebrnu medalju osvaja za reprezentaciju Srbije na Prvenstvu Mediterana održanom u grčkom Ksantiju. Proglašen je za najuspešnijeg rvača Druge rvačke lige Srbije, gde je ostvario 5 pobeda u 5 ligaških mečeva i na taj način doprineo osvajanju drugog mesta za ekipu Zmajeva iz Petrovca na Mlavi.

Svečanosti su prisustvovale mnoge ugledne zvanice, među njima i generalni sekretar Rvačkog saveza Srbije Milan Jelić, Đorđe Kalanović predsednik Rvačkog saveza Centralnosrpskih okruga, protojerej Miodrag Vukosavljević, narodna poslanica Nataša Ivanović, predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić sa saradnicima, predstavnici javnih preduzeća, ustanova i institucija.