Vesti

Odredu izviđača “Mlava” dodeljena povelja “Zelena planeta”

U godini u kojoj obeležava 70 godina postojanja Odredu izviđača “Mlava” je dodeljena velika povelja “Zelena planeta” za učinjeno dobro prirodi, koju dodeljuje Društvo stručnjaka ekoloških nauka.

Žiri za dodelu Velike povelje „ZELENA PLANETA“ za učinjeno dobro prirodi u sastavu: Predrag Ćurčić predsednik Društva stručnjaka ekoloških nauka Srbije, Tomica Mišljenović asistent na Biološkim fakuletu Univerziteta u Beogradu, Jadranka Marčok direktorka redakcije Magazina EKOlist, Nebojša Ilić Ilke reditelj dokumentarno ekoloških filmova i Branislav Marinkov predsednik žirija, većinom glasova, doneo je odluku, da se ove 2022. godine Velika povelja „Zelena planeta“ dodeli Odredu izviđača „MLAVA“ iz Petrovca na Mlavi za višedecenijski uspešan rad na očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine.

Odred izviđača „MLAVA“ iz Petrovca na Mlavi, postoji i realizuje različite sadržeje od 1952. godine, a ove 2022. godine obeležili su 70 godina potojanja. Izviđači su svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem učinili da veliki broj dece iz Petrovca na Mlavi, a i šire okoline, živi u skladu sa svojim okruženjem, da voli i poštuje prirodu. Njihove aktivnosti i delovanja su usmerena na ekološke saržaje, edukaciju, druženje, međusobnu podršku i razumevanje životnih principa u skladu sa prirodom. Svojim postojanjem i delovanjem šire pozitivnu energiju, prenose je na sve svoje članove. Koliko im je važna životna sredina pokazuju realizujući različite akcije, kampanje, boravka dece u prirodi. Nemerljiv doprinos dali su u čišćenju i uređenju reke Mlave, aktivnostima kao što su „EKOLOGIČARENjE”, “BUDI SPREMAN”.

Ovo su samo neke od realizovanih aktivnosti:

Projekat Ekologičarenje, 2015. realizovan u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Cilj projekta je bio edukacija dece i mladih o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama Homoljskog kraja. Deca su kroz terenski rad i foto safari upoznavala biljne i životinjske vrste koje su zatim publikovane u brošuri. Kroz ovaj projekat za učenike osnovne škole sproveden je i likovni konkurs “Kako ja štitim prirodu”.

• 2015. godine realizovana je BICIKLIJADA i obeležen Dan zaštite životne sredine.

• Projekat “Budi spreman”, 2016. realizovan je u saradnji sa Ministarstvom odbrane.

Cilj je bio upoznavanja dece i mladih o potencijalnim rizicima koji se odnose na nesavesno ponašanje ljudi, a koji mogu da doprinesu prirodnim katastrofama. Kroz ovaj projekat izviđači su očistili deo Mlave u toku Gornjačke klisure.

BICIKLIJADA je postala sastavni deo manifestacija odreda, kao i obeležavanje Dana životne sredine. Tokom 2017. godine odred je učestvovao u obeležavanju Sata za Planetu, obeležavanju Dana životne sredine. U saradnji sa Kancelarijom za mlade realizovan je projekat zdrav stil života.

• 2018.godina je pored svih redovnih sadržaja obeležena pravljenjem i postavljanjem hranilice za ptice u velikom gradskom parku u Petrovcu.

Tokom 2019. godine izviđači su učili o ishrani u prirodii, lekovitom bilju, obeležili su Svetski dan Planete Zemlje.

U 2021. godini su učestvovali u kampanji“Posadi svoj hlad“, njihov tabor nosio je naziv“U skladu sa prirodom“, obeležili su važne ekološke datume (DanPlanete Zemlje, Dan zaštite životne sredine kroz svoj program koji se realizuje na redovnim izviđačkim sastancima, realizuju se radionice sa različitim oblastima ekologije. Tokom svojih zimskih i letnjih kampova, izviđači žive u sa prirodom, poštujući je i neprestano radeći na edukaciji dece i mladih u oblasti zaštite životne sredine.

• 2022. godina im je godina velikog jubileja-70. rođendana, godina raznolikih sadržaja koje realizuju sa velikim entuzijazmom, energijom, željom da i u narednom periodu prenesu na sve svoje PČELICE, POLETARCE, PLANINKE I IZVIBAČE, sugrađene, stav, da smo svi deo prirode i da u skladu sa njom treba da živimo!

Velika povelja „ZELENA PLANETA“ je prestižno priznanje, koje podstiče i nagrađuje izuzetan trud, zalaganje i istrajnost, upravo ovakvih ljudi kao što su naši izviđači. Svojim radom primer, pokazuju koliko svaki pojedinac može da učini, a može mnogo!

Veoma je važno da zajednica pokaže spremnost i za prihvatanje onih postupaka neophodnih za opstanak svih nas, i da ukažemo na sve ono što nije dobro i što predstavlja veliku opasnost.

Odred izviđača „Mlava“ predstavlja istinske čuvare prirode, vredne pčelice, od kojih svi moramo da učimo, na koje da se ugledamo!

Ovo je samo jedan mali deo svih onih dobrih, naizgled malih ali nemervljivo važnih razloga zbog kojih je odred nagrađen Velikom poveljom „Zelena planeta“ – za učinjeno dobro prirodi.

Članovi OI “Mlava” su ovim povodom danas u gradskom parku zasadili stabla sibirske ruže koja je darivalo KJP “Izvor” Petrovac na Mlavi.

Opština Petrovac na Mlavi je jedina opština koja se može pohvaliti dvema poveljama “Zelena planeta”, 2014.godine povelju je dobila Pripremna predškolska grupa “Pčelica” – Šetonje, za višegodišnji uspešan ekološko – pedagoški rad sa najmlađima, budućim zaštitnicima životne sredine i njihov predlog za ovogodišnjeg dobitnika bio je upravo Odred izviđača “Mlava”.