Vesti

Manastir Vitovnica proslavio hramovnu slavu Uspenje Presvete Bogorodice

Veliki broj vernika iz čitavog regiona okupio se u nedelju, 28. avgusta u manastiru Vitovnica na proslavi hramovne slave Uspenje Presvete Bogorodice. Nakon Svete Liturgije na platou ispred manastira održana je manifestacija “Vitovnički sabor” u organizaciji Mesne zajednice Vitovnica, Kulturno umetničkog društva “Tadej Vitovnički”, uz podršku manastira Vitovnica, Opštine Petrovac na Mlavi i Kulturno prosvetnog centra.

Dela oca Tadeja prevedena su na mnoge jezike, ruski, grčki, bugarski, rumunski i druge i veliki broj vernika upravo iz ovih zemalja dolazi u Vitovnicu da se pomoli na grobu svetog Tadeja. Na proslavi hramovne slave bili su prisutni i vernici iz Rumunije koji su imali sreću i čast da poznaju jednog od najvećih duhovnika XX veka.

Manastir Vitovnica potiče iz 13. veka, prema predanju manastir je sagradio kralj Milutin posle pobede nad bugarskim feudalcima Drmanom i Kudelinom oko 1290. godine. Sveti Tadej Vitovnički postavljen je za igumana Vitovnice 1962. godine, upokojio se 2003. godine. Od strane vernika prepoznat je kao savremeni svetitelj, a njegov grob u Vitovnici mesto je okupljanja velikog broja ljudi.