Vesti

Potpisani ugovori o dodeli subvencija za sufinansiranje mera eneregetske efikasnosti

U ponedeljak, 17. oktobra u opštini Petrovac na Mlavi su potpisani ugovori o dodeli subvencija po javnom pozivu za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada. Konkurs se odnosio na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode, a sufinansiranje je odobreno za 52 domaćinstva. Ugovore je potpisalo 5 privrednih subjekata, izvođača radova.

Prisutne je najpre pozdravio predsednik Opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić:

Danas završavamo jedan proces, koji je predstavljao novinu za nas i koji prvi put sprovodimo, tako da se nadam da ste zadovoljni načinom na koji smo sve to organizovali i sproveli. Želim i da vam čestitam, jer smo zajedno napravili korak ka boljoj životnoj sredini. To je i glavni razlog zašto smo organizovali svečanu dodelu ugovora – da pokažemo snagu zajednice i uticaja koji imamo kada smo udruženi. A uticaji, odnosno benefiti su višestruki:

Pre svega, smanjujemo emisiju ugljen – dioksida. Svi smo svesni koliko se zimi kvalitet vazduha pogorša, a najveći uzročnik toga su individualna ložišta na drva i ugalj, koja na žalost i jedina i dalje predstavaljaju finansijski najisplativiji način grejanja. Na ovom javnom pozivu, veliki broj građana odlučio se za meru zamena ložišta i to za ugradnju toplotne pumpe, tako da je u smislu zaštite životne sredine, ovo najbolji mogući ishod. Možda i najznačajnija korist javnog poziva, zbog trenutne situacije sa elektroenergetskim kapacitetima naše države jeste ušteda energije, koja će se sasvim izvesno ostavariti zahvaljujući ovim merama. Na to svakako treba nadovezati i finansijski benefit, koji se uštedom ostvaruje, a koji, opet kažem, zbog energetske krize koja pogađa svet, nije nezanemarljiv, a direktno se odnosi na građane i kućne budžete, a indirektno i na opštinu i njene kapacitete. Dakle, sve je ovo povezano, jedno vuče drugo. Mislim da je i jako važan, indirektan efekat ovog procesa, podizanje svesti građana o zaštiti životne sredine, ali i razvijanje takozvane „energetske kulture“. O ovom drugom nismo ni razmišljali, sve dok se nije desila ova kriza, a zapravo, nije uopšte trebalo da dođe do krize, da bismo bili svesni da su tradicionalni energetski resursi na ovoj planeti ograničeni, poprilično štetni, dok sa druge strane imamo obnovljive izvore energije koji su čistiji, kvalitetniji i štedljiviji.

Mi smo kao opština, takođe pokrenuli ovaj trend – najpre je, još pre par godina, uvedena javna LED rasveta, a 4 škole na teritoriji naše opštine prebacili smo na čistije energente. Podsetio bih sve i da u našoj opštini posluje fabrika, EKO step pelet, koja je izgradila solarnu elektranu i tako obezbedila električnu energije za sopstvene potrebe. Sve to pokazuje da dobre stvari nađu put, i da je za svaki uspeh neophodna sardnja i učešće javnog, privatnog i privrednog sektora.

Da ne odlazim previše u širinu, smatram da smo kao opština i zajednica napravili pozitivan iskorak ka efikasnijoj potrošnji energije i zbog toga smo u budžetu za 2023. godinu ponovo izdvojili sredstva za unapređenje energetske efikasnosti, ovoga puta za milion dinara više. Tako da sada, odnosno za sledeću godinu, imaćemo na raspolaganju 6.000.000 dinara. Očekujemo da sledeće godine, već u prvoj polovini godine, Ministarstvo rudarstva i energetike ponovo raspiše ovakav javni poziv, koji ćemo spremno dočekati.

Još jednom zahvaljujem svima na razumevanju iskazanom tokom ovog procesa. Važno je napomenuti, da ove godine, poziv nije imao nikakve veze sa socijalnim, odnosno ekonomskim stanjem učesnika javnog konkursa, već su subvencije bile isključivo sa ciljem podsticanja unapređenja energetske efikasnosti. Hvala i na odzivu i saradnji, a pozivam i ostale naše sugrađane da priključe tokom sledećeg javnog poziva.”

Sredstva ukupne vrednosti od 10 miliona dinara obezbeđena iz budžeta opštine Petrovac na Mlavi u vrednosti od 5 miliona dinara i isto toliko od strane Ministarstva rudarstva i energetike. Na ovom Javnom pozivu bilo je na raspolaganju 9 miliona dinara, a preostalih milion dinara je opredeljeno za Javni konkurs za nabavku solarnih panela, koji će tek uslediti u narednom periodu.