Vesti

8. Internacionalni FOLK FEST MONTENEGRO okupio je folklorna društva iz oko 30 zemalja

Prvi FOLK FEST MONTENEGRO održan je 2015. godine zahvaljujući saradnji sa gospodinom Mokom Šćekićem iz Čanja, koji je prepoznao veliki potencijal okupljanja i druženja mladih iz čitavog sveta, na čemu mu FOLK FEST MONTENEGRO duguje neizmernu zahvalnost.

Svoju folklornu tradiciju na letnjoj pozornici u Baru ove godine predstavljaju ansambli iz: Grčke, Moldavije, Estonije, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Azerbejdžana, Ukrajine, Poljske, Bosne i Hercegovine, Srbije, dok svaki koncert započinju domaćini KUD „Rumija“ iz Bara.

Kako svake godine organizatori uvode novine, ove godine pored predstavljanja folkornih društava, u okvoru etno kampa nekadašnja prvakinja Nacionalnog ansambla „Kolo“ Ana Mirković drži stručne seminare za učesnike iz oblasti igara, scenske šminke i frizure.

Direktor Festivala Jovica Stanisavljević izražava zadovoljstvo što pojedini folklorni ansambli peti put učestvuju na festivalu, a za sledeću godini najavljuje još novina, kako edukativnih, tako i novih zabavnih sadržaja.

U julu su na Festivalu i koreografi iz Bugarske održali dva seminara, predstavljajući nacionalni folklor i razmenjujući znanja i iskustva za folklorašima drugih zemalja.

Pored učenja, defilea i nastupa učesnici na Festivalu imaju priliku i da uživaju u izletima na brodićima Delfin, da posete Manastir Ostrog, da obiđu Budvu, Kotor, Dubrovnik… U večernjim satima organizuju se žurke, zabavne olimpijade i druženje mladih ljudi, koje spaja pre svega ljubav prema folkloru.