Vesti

Započeta izgradnja novog vrtića u Petrovcu na Mlavi

Svečanim polaganjem kamena temeljca, u prisustvu ministarke prosvete prof. dr Slavice Đukić Dejanović i predsednika opštine Petrovac na Mlavi, Duška Nedinića, započeta je izgradnja novog vrtića u Petrovcu na Mlavi koji će obezbediti 200 novih mesta za decu. Objekat će se prostirati na preko 1350 m2 za čiju izgradnju Ministarstvo prosvete je izdvojilo preko 184 miliona dinara. Završetak gradnje se očekuje u narednih 12 meseci.

Ministarstvo prosvete odlučno nastavlja sa ulaganjem u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer čvrsto verujemo da na taj način ulažemo u budućnost. Ovo nije samo temelj za novi objekat već temelj za bolje sutra“, izjavila je prof. Dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete i dodala: „Projektom Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji sprovodimo u saradnji sa lokalnom samoupravom i uz podršku Svetske banke, pružamo priliku svakom detetu da raste, uči i da se razvija u stimulativnom okruženju koje će im omogućiti da razviju svoj puni potencijal. Izgradnjom još jednog objekta ulažemo u budućnost naših najmlađih, a ujedno pružamo podršku njihovim roditeljima.“

Ugovori o finansiranju i izgradnji novog vrtića u Petrovcu na Mlavi potpisani su u julu 2023. godine u Ministarstvu prosvete.

Danas, na ovom mestu, mi doslovno polažemo kamen temeljac za budućnost, jer je svaki projekat koji se tiče dece i najmlađih – ulaganje u budućnost. Danas započinjemo rešavanje decenijskog problema naših sugrađana sa listama čekanja, a dodao bih da je isto tako važan aspekat ovog projekta – povećanje obuhvata dece predškolskim obrazovanjem. Svako dete ima pravo za nesmetanim pristupom predškolskom vaspitanju, kao važnom delu obrazovnog i socijalnog procesa i upravo to i obezbeđujemo sa novim vrtićem“, izjavio je ovom prilikom predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Duško Nedinić.

Današnji dan dokazuje da sav napor, trud i istrajnost koji smo uložili u borbu za bolje uslove i budućnost naših najmlađih sugrađana, nisu bili uzaludni i s toga ne možemo biti srećniji i ponosniji.

Zahvalni smo Predsedniku republike Srbije, Vladi republike Srbije i Ministarstvu prosvete na podršci i razumevanju problema sa kojim smo se suočavali, ali i na svemu ostalom što čine za unapređenje obrazovnog sektora u našoj opštini. Moram da iskoristim ovu priliku da spomenem i izrazim zahvalnost i gospodinu Branku Ružiću, zahvaljujući kome smo i dobili ovu šansu, kao i ministarki Đukić-Dejanović, uz čiju ćemo podršku, verujem, uspešno i završiti ovaj projekat. Ovo je istorijski dan za opštinu Petrovac na Mlavi “, dodao je on.

Ministarstvo prosvete u saradnji sa Svetskom bankom u okviru projekta „Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja“ sprovodi izgradnju novih, dogradnju, adaptaciju i opremanje postojećih objekata na teritoriji Srbije. Realizacijom ovog projekta, vrednosti 47 miliona evra, biće obezbeđeno 11000 novih mesta za decu u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Projekat, pored proširenja kapaciteta i izgradnje predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje unapređivanju znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za oko 12.000 vaspitača. Bitan aspekt programa je i inkluzija mališana od najranijeg uzrasta, kao i senzibilisanje opšte javnosti i edukacija roditelja o značaju ranog razvoja i rane inkluzije.