Vesti

Otkrivena spomen tabla: „Borbena dejstva na Velikom Bubnju 1915. godine – DO POSLEDNJEG ČOVEKA!“

Na dvomeđi sela Manastirica i Starčevo, na brdu Veliki Bubanj, gde je poginuo veliki broj vojnika iz opštine Petrovac na Mlavi u Prvom svetskom ratu, danas je služen pomen palim borcima, položeni su venci i otkrivena spomen tabla: „Borbena dejstva na Velikom Bubnju 1915. godine – DO POSLEDNJEG ČOVEKA!“.

Na ovom mestu ranjen je i olimpijac Dragutin Tomašević, a od posledica tih rana i preminuo. Na inicijativu Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, a uz podršku opštine Petrovac na Mlavi, mesnih zajednica Manastirica i Starčevo, odaje se počast svim palim ratnicima, koji su svoje živote dali za svoju otadžbinu.

Vence su položile delegacije: Opštine Petrovac na Mlavi, Pokreta „Srce heroja“ iz Kragujevca Boračke organizacije Petrovac na Mlavi, Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920. Saveza udruženja i opštinskog odbora SUBNOR-a.

Nakon odavanja počasti palim borcima minutom ćutanja stihove pesme „Himna pobednika“ Jovana Dučića, kazivao je Časlav Čupić, glumac amaterskog pozorišta Dragoljub Milosavljević Gula”, potom i odlomak iz knjige „Od Rama do Krfa“ Vlastimira S. Petkovića.

Prisutnima se obratio predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920. Zoran Đorđević sledećim rečima:

Pre više od jednog veka, na ovom mestu stvarana je istorija. Danas, prisustvujemo postavljanju spomen – table, kojom se odužujemo znanim i neznanim junacima. Osim spomen – table, želja nam je i namera da ovaj prostor uredimo, da u narednom period izgradimo spomen – obeležje, u skladu sa mogućnostima.

Želim, pre svega da izrazim veliku zahvalnost opštinskom rukovodstvu, bez čije pomoći mi danas ne bismo bili na ovom mestu. Iskoristiću priliku da se zahvalim i porodici Najdana Nikolića, koji nam je poklonio parcelu na kojoj se danas nalazimo, za izgradnju spomen – kompeksa. U ime udruženja i u svoje lično ime zahvaljujem se svima vama koji svojim prisustvom pomažete da naše junake sačuvamo od zaborava. Neka im je večna slava!“

Potom je predsednik Boračke organizacije Aca Gera Životić dodelio priznanja Mesnim zajednicama Starčevo i Manastirica za pomoć u organizaciji ovog dana sećanja, kao i predstavnicima Pokreta „Srce heroja iz Kragujevca“.